Ekonomická dôvera v eurozóne sa mierne zlepšila

Index ekonomickej nálady inštitútu Ifo v druhom kvartáli posilnil na mínus 6,3 bodu z úrovne mínus 11,1 bodu v predošlom štvrťroku.

Ekonomická dôvera v eurozóne sa v druhom kvartáli tohto roka mierne zlepšila. Index ekonomickej nálady v menovej únii, ktorý zostavuje mníchovský inštitút Ifo, posilnil na mínus 6,3 bodu z úrovne mínus 11,1 bodu, na ktorej bol v prvom štvrťroku. Dôvodom zlepšenia hodnoty indexu boli menej pesimistické očakávania. Hodnotenie terajšej situácie sa však zhoršilo. Inštitút o tom informuje v správe, ktorú vo štvrtok zverejnil na svojej internetovej stránke.

Výhľad na najbližší polrok sa zlepšil v mnohých krajinách eurozóny. Očakávania sa najzreteľnejšie zlepšili vo Francúzsku, Belgicku a Grécku. Výrazne posilnili aj v Nemecku, Taliansku a Španielsku. Ku krajinám, v ktorých sa výhľad opäť horšil, patrili Írsko, Holandsko a Portugalsko. Experti oslovení inštitútom Ifo zhoršili hodnotenie terajšej situácie vo väčšine krajín menovej únie okrem Francúzska, Španielska a Litvy. Osobitne prudko zhoršili hodnotenie terajších podmienok v Nemecku, Rakúsku a Taliansku.

Súvisiace články

Aktuálne správy