BNP Paribas dosiahla výrazný nárast zisku v 1. kvartáli

Francúzska banka BNP Paribas vo štvrtok oznámila výrazný nárast zisku v prvých troch mesiacoch 2019. Prispel k tomu predaj časti jej životnej poisťovne v Indii, a tiež oživenie korporátnej a finančnej divízie vďaka priaznivejšiemu trhovému prostrediu.
Čistý zisk najväčšej banky vo Francúzsku sa za tri mesiace do konca marca 2019 zvýšil medziročne o 22 % na 1,92 miliardy eur. Analytici, ktorých oslovila spoločnosť Infront Data, očakávali čistý zisk vo výške 1,71 miliardy eur.
Zisk podporil predaj 14,3-percentného podielu v SBI Life v Indii za 838 miliónov eur.
Bez tejto mimoriadnej položky by bol čistý zisk v skutočnosti o 0,2 % nižší.
Tržby banky v 1. štvrťroku vzrástli o 3,2 % na 11,14 miliardy eur.
Zisk banky podporili príjmy korporátnej a finančnej divízie, keďže príjmy z tradičného retailového bankovníctva v ostatných rokoch prudko klesli pre nízke úrokové sadzby. Veľké banky, ako napríklad BNP Paribas, sa tak stali závislými na podnikovom a investičnom bankovníctve, ktoré je citlivé na výkyvy na finančných trhoch.
Generálny riaditeľ spoločnosti Jean-Laurent Bonnafé vyhlásil, že banka v 1. štvrťroku dosiahla „dobrý výsledok“. Vyzdvihol pritom najmä „príjmy korporátnej a finančnej divízie“, ktoré vzrástli o 3,5 % na 3 miliardy eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy