Peniaze vs. zdravie: Priveľké škrtenie aj rozhadzovanie spôsobuje finančné depresie

, Futurity;Science Daily Foto: getty images

Nadmerné míňanie aj prílišné sporenie môžu vyústiť do stresu. Finančný stres podľa štúdie Európskej spoločnosti pre kardiológiu (European Society of Cardiology) zvyšuje riziko infarktu zhruba trinásťkrát.

Priveľká fixácia na financie systematicky ničí pocit šťastia. Vyplýva to z výskumu z Princetonskej univerzity sa zameral na finančné obavy. Na vzorke tisíc amerických žien rôzneho veku a príjmu ukázal, že v otázke spokojnosti so životom je úroveň obáv spojená s peniazmi rovnako dôležitá ako výška príjmu. "Aj keď zarobíte stotisíc dolárov ročne, ale stále sa bojíte, že vás prepustia, alebo si jednoducho nie ste istí tým, že niečo finančne zvládnete, nemôžete byť šťastní," citoval server Futurity Talyu Miron-Shatzovú, autorku výskumu.

Na finančný stres sú najviac náchylní chronickí dlžníci. Mať dlh je v spoločnosti vnímané ako osobné zlyhanie. "Ľuďom, ktorí sú uväznení v chudobe, je vyčítaný nedostatok vlastností ako napríklad motivácia," cituje server Science Daily Qiyan Ong z National University of Singapore, autora štúdie, ktorá odhaľuje, ako zníženie počtu dlhov znižuje duševnú záťaž chudobných, čím sa zlepšuje ich psychická a kognitívne výkonnosť. "Naša štúdia ukazuje, že vzhľadom na to, že dlh zhoršuje psychickej fungovanie a rozhodovanie, bolo by veľmi náročné aj pre motivovaných a talentovaných ľudí uniknúť chudobe," dodáva Ong. Hoci sa odpúšťanie vníma ako niečo kontroverzné a demotivujúce pre dlžníkov, ktorí sa snažia svoju situáciu riešiť, podľa vedcov kontraproduktívne nie je. Naopak, považujú to za efektívnu pomoc. Ak zlepšenie kognitívnych funkcií vďaka zníženiu dlhového zaťaženia povedie k zlepšeniu rozhodovania, a prípadne k ľahšiemu vymaneniu sa z dlhovej pasce, potom ide o výhodnú intervenciu nielen pre dlžníka, ale aj pre spoločnosť ako takú.

Súvisiace články

Aktuálne správy