Španielske odbory vyzvali vládu na zmiernenie tvrdej legislatívy na trhu práce

Španielske odbory využili tradičné prvomájové pochody, aby vyzvali socialistickú stranu, ktorá pravdepodobne povedie novú vládu po víťazstve vo víkendových voľbách, na zvýšenie dôchodkov a zmiernenie tvrdej legislatívy na trhu práce.
Doterajší premiér Pedro Sánchez, ktorý získal najviac, a to 123 kresiel v 350-člennom parlamente a zrejme bude zostavovať vládu, musí podľa nich upraviť reformy trhu práce, ktoré zaviedla konzervatívna vláda v roku 2012 počas krízy, vyhlásili predstavitelia odborov na zhromaždeniach.
Unai Sordo, šéf najväčšieho odborového zväzu CCOO, povedal, že prioritou politikov by mal byť boj proti nerovnosti.
Zmeny v pracovnoprávnych predpisoch, ktoré okresali práva zamestnancov, ako aj zníženie verejných výdavkov a zvýšenie daní, opatrenia prijaté počas krízy, viedli k prehĺbeniu nerovnosti a neistoty na trhu práce, dodal Sordo a vyzval novú vládu, aby konala.
Bývalá konzervatívna vláda schválila reformu trhu práce na vrchole päťročnej hospodárskej krízy, ktorá sa začala v roku 2008 a trvala do roku 2013. Cieľom bolo zvýšiť flexibilitu systému počas poklesu ekonomiky. Odbory tvrdia, že to viedlo k nárastu neistých a dočasných pracovných miest na trhu práce, ktorý čelí množstvu zle platených sezónnych zamestnaní v cestovnom ruchu a poľnohospodárstve.
Miera nezamestnanosti v Španielsku sa v roku 2013 priblížila k 27 %. Odvtedy sa vďaka oživeniu ekonomiky znížila takmer na polovicu, no zostáva druhou najvyššou v Európe, po Grécku.

Súvisiace články

Aktuálne správy