Zisk Danske Bank pre škandál v 1. kvartáli prudko klesol

Škandál s praním špinavých peňazí tvrdo zasiahol škandinávsku Danske Bank. Oznámila prudký pokles čistého zisku za 1. štvrťrok a revidovala svoje ciele v tomto roku smerom nadol.
Najväčšia severská banka čelí vyšetrovaniu vo viacerých krajinách pre podozrivé transfery v hodnote viac ako 200 miliárd eur cez jej estónsku pobočku v rokoch 2007 až 2015, ktoré sa týkali približne 15.000 zahraničných klientov, najmä z Ruska a bývalých sovietskych republík.
Čistý zisk Danske Bank za prvé tri mesiace 2019 klesol na 2,79 miliardy dánskych korún (373,73 milióna eur) zo 4,37 miliardy DKK v rovnakom období predchádzajúceho roka. Analytici, ktorých oslovila spoločnosť FactSet, predpovedali banke v 1. kvartáli čistý zisk 3,34 miliardy DKK.
Čistý príjem z úrokov sa v 1. kvartáli znížil na 6,93 miliardy DKK z vlaňajších 7,57 miliardy DKK. Banka preto revidovala smerom nadol svoje celoročné ciele. Najnovšie očakáva, že jej čistý príjem v roku 2019 bude nižší ako vlani.
Počas prvých troch mesiacov 2019 stratila banka v Dánsku 8500 zákazníkov po tom, ako v predchádzajúcom štvrťroku prišla o 9900 klientov. Banka sa pritom snaží prekonať škandál, nechať ho za sebou a pohnúť sa vpred.
Danske vo svojom vyhlásení uviedla, že jej výdavky vzrástli v 1. štvrťroku o 9 %, a to najmä pre investície spojené s požiadavkami regulačných úradov a dodržiavaním zákona, a ďalšej snahe zameranej proti praniu špinavých peňazí. A tiež pre investície do digitálnej transformácie.
Stovky akcionárov však podali žalobu proti banke v dôsledku pokračujúceho pádu hodnoty jej akcií v súvislosti so škandálom, ktorý vyšetrujú úrady v Dánsku, Estónsku, USA, Francúzsku, Británii a Belgicku. Konkrétne ide o 169 samostatných prípadov, pričom pohľadávky predstavujú približne 3,5 miliardy DKK.
Banka venovala 1,5 miliardy DKK iniciatívam, ktoré sa zameriavajú na boj proti finančnej kriminalite.

Súvisiace články

Aktuálne správy