Francúzska ekonomika v 1. štvrťroku stabilne rástla

Francúzska ekonomika si udržala doterajšie tempo rastu aj v 1. štvrťroku, keďže sa spotrebiteľské výdavky zotavili po násilných protivládnych protestoch tzv. žltých viest.
Hrubý domáci produkt (HDP) druhej najväčšej ekonomiky eurozóny za tri mesiace do konca marca 2019 vzrástol v o 0,3 %, oproti predchádzajúcemu kvartálu, keď sa tiež zvýšil o 0,3 %. Informoval o tom v utorok štatistický úrad INSEE. Tento výsledok sa zhoduje s odhadmi analytikov.
Štatistiky tiež ukázali, že výdavky domácností v 1. štvrťroku ožili a stúpli o 0,4 % po nulovom raste v poslednom kvartáli 2018. Ale tvorba hrubého fixného kapitálu sa mierne spomalila a zvýšila sa o 0,3 % (o 0,4 % v 4. štvrťroku). Celkovo sa konečný domáci dopyt bez zmien zásob mierne zrýchlil a prispel k rastu 0,3 percentuálneho bodu (0,2 percentuálneho bodu v predchádzajúcom štvrťroku).
Rast dovozu sa v 1. kvartáli spomalil na 0,9 % z 1,2 % a vývoz sa takmer zastavil, keďže stúpol len o 0,1 % (po náraste o 2,2 %). Celkovo bilancia zahraničného obchodu negatívne ovplyvnila rast HDP -0,3 percentuálneho bodu. Naopak, zmeny stavu zásob pozitívne prispeli k rastu HDP, a to o 0,3 percentuálneho bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy