Spotrebiteľské výdavky v USA sa v marci zvýšili o 0,9 % a príjmy len o 0,1 %

Spotrebiteľské výdavky v USA sa v marci zvýšili najviac za 9,5 roka, ale osobné príjmy domácností sotva rástli. Vyplýva to z najnovších údajov amerického ministerstva obchodu.
Ministerstvo v pondelok informovalo, že výdavky spotrebiteľov, ktoré sa podieľajú viac ako dvoma tretinami na ekonomickej aktivite v USA, vzrástli v marci o 0,9 % po februárovom zvýšení o 0,1 %. Motorom ich rastu bol nákup motorových vozidiel a vyššie výdavky na zdravotnú starostlivosť.
Ministerstvo zároveň revidovalo údaje za január smerom nahor a oznámilo, že v prvom mesiaci roka stúpli výdavky domácností o 0,3 % namiesto o 0,1 %.
Po očistení o infláciu vzrástli tzv. reálne spotrebiteľské výdavky v marci o 0,7 %, zatiaľ čo vo februári zostali na januárovej úrovni.
Za celý 1. štvrťrok sa výdavky spotrebiteľov zvýšili o 1,2 % a výkon americkej ekonomiky v období január-marec vzrástol o 3,2 %.
Ministerstvo obchodu zároveň v pondelok informovalo, že tempo rastu osobných príjmov Američanov sa v marci spomalilo na 0,1 % z 0,2 % vo februári. To sklamalo ekonómov, ktorí očakávali, že príjmy stúpnu o 0,4 %.
Takzvané disponibilné osobné príjmy, po odpočítaní daní, sa v marci zvýšili o menej ako jednu desatinu percenta po tom, ako vo februári vzrástli o 0,1 %.
Vzhľadom na strmší rast výdavkov ako príjmov osobné úspory domácností v pomere k disponibilnému príjmu klesli na 6,5 % v marci zo 7,3 % vo februári.

Súvisiace články

Aktuálne správy