ÚPVII chce rozbehnúť spoluprácu s ČR v oblasti IT

Šéf štátneho IT Jaroslav Kmeť sa zúčastnil česko-slovenského IT Top Summitu v Brne. Hlavnou témou bolo nadviazanie spolupráce v oblasti informačných technológii.
Českú republiku na summite reprezentoval splnomocnenec vlády ČR pre informačné technológie a digitalizáciu Vladimír Dzurilla. Spoločnými témami slovenských a českých odborníkov na IT boli možnosti cezhraničnej spolupráce. Diskutovali o tom, čo vedia zdigitalizovať v oblastiach sociálneho, zdravotného poistenia, dôchodkov, či prihlásenia trvalých pobytov. Týka sa to hlavne slovenských študentov a pracujúcich v Česku i Čechov žijúcich na Slovensku.
„Inšpirovali sme sa napríklad portálom pre občana, ktorý Česká republika vybudovala podobne ako náš a som veľmi rád, že ideme správnym smerom. Naopak, českým kolegom sa najviac páči náš projekt silného boja s byrokraciou a prisľúbili, že nám umožnia čerpať informácie o slovenských študentoch, ktorí študujú priamo v Českej republike,“ zhrnul stretnutie Jaroslav Kmeť.
Z Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizácie sa summitu ďalej zúčastnili riaditeľ odboru riadenia informačných technológii verejnej správy Vladimír Sedláček, riaditeľ odboru riadenia IT projektov Ján Bačko a Milan Andejkovič z odboru architektúry eGovernmentu.
„Analýza veľkého množstva informácií a následná optimalizácia procesov v digitálnom svete sú dnes nevyhnutnými témami, ktorými je potrebné zaoberať sa. Touto problematikou sa zaoberá práve oblasť nazývaná aj Digitálne dvojča. Nielenže chceme vytvoriť digitálne dvojča našej verejnej správy, no chceme byť lídrami v tejto téme a ako krajina robiť efektívne rozhodnutia na základe dát,“ ukončil Kmeť.TASR informovala Silvia Tannhauserová z odboru komunikácie a protokolu Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPII).

Súvisiace články

Aktuálne správy