USA sa snažia stiahnuť iránsku ropu z trhu

, Saxo Bank Foto: SITA/AP

Ropa sa koncom minulého týždňa ocitla v defenzíve, no i napriek tomu len tesne minula svoj piaty po sebe idúci ziskový týždeň. Krajiny organizácie Opec spolu s Ruskom aj naďalej znižujú dodávky čierneho zlata, čo vytvorilo dobrý dôvod pre rast cien ropy od decembra minulého roku. Naopak obchodníci našli len veľmi málo dôvodov na to, aby sa postavili proti tomuto trendu.

Posledným krok, ktorý nedávno vyhnal cenu ropy hore, bolo vyhlásenie USA, že výnimky udelené ôsmim krajinám pri nákupe iránskej ropy vlani v novembri, už nemusia byť po 4. máji predĺžené. Washington sa týmto snaží úplne odstrániť iránsku ropu z globálneho trhu.

Očakávania, že Saudská Arábia a ostatní producenti okamžite nahradia tento výpadok v ponuke ropnej zmesi na trhu, aby tým predišli pnutiu, sa nepotvrdili, keď Saudi zvolili taktiku „počkajme a uvidíme“. Podľa agentúr IEA, EIA aj OPECu, je však trh dobre zásobovaný. Trhy i tak, vďaka očakávaniam toho, čo sa môže stať v nadchádzajúcich mesiacoch, podobne ako minulý rok v októbri, opäť prudko narástli. Rast ceny ropy je preto ďalším najpravdepodobnejším vývojom.

Kým však fundamenty nevytvoria reálnu podporu pre súčasné a potenciálne vyššie ceny, trh je vystavený technickým prekážkam.

Objavuje sa riziko odporu niekoľkých kľúčových krajín odoberajúcich iránsku ropu, najviac Číny. Okrem toho sú tu týždenné správy o vyššom stave zásob v USA. Tieto fakty by pomohli ohroziť nedávne zisky v cene ropy. Týždenné technické ukazovatele smerujú k riziku poklesu ceny. Do pozornosti sa tak opäť môžu dostať hranice odporu na úrovni 72 a potom 70 dolárov za barel.

 

Autorom je Ole Hansen, komoditný stratég Saxo Bank

Súvisiace články

Aktuálne správy