Odmena pre vodičov: Kryptomeny za zdieľanie dopravných správ

, ČTK;BI Foto: SITA/AP

Internet vecí sa nevyhýba ani automobilovému priemyslu. Za zdieľanie dát cinkne odmena. Vo forme kryptomeny v inteligentnej peňaženke. Informovala o tom agentúra Reuters.

Najväčšia britská automobilka Jaguar Land Rover testuje softvér, ktorý vodičom týchto osobných automobilov umožní získať kryptomeny IOTA výmenou za zdieľanie dát. Firma vyvíja technológiu "inteligentnej peňaženky", ktorá bude vodičov odmeňovať za hlásenia užitočných údajov poskytovateľom navigácií a miestnym orgánom. Išlo by o informácie ako napríklad zápchy na cestách alebo výtlky. Vodiči si tiež budú môcť zarobiť za účasť v programe zdieľania jázd.

IOTA je platobná sieť aj rovnomenná kryptomena, ktorá bola navrhnutá pre takzvaný internet vecí (IoT). Ľuďom a strojom umožňuje prenášať peniaze a dáta bez akýchkoľvek transakčných poplatkov. "Technológiu inteligentných peňaženiek je možné ľahko prispôsobiť všetkým novým vozidlám. Takže nie je žiadna mince Jaguar, žiadna minca BMW, ale jeden univerzálny žetón," povedal agentúre Reuters spoluzakladateľ kryptomeny Dominik Schiener.

Získané žetóny by mohli vodiči použiť na úhradu mýta, parkovania a nabíjanie elektromobilov. Cieľom projektu je "dosiahnuť nulové emisie, nulovú nehodovosť a nulové preťaženie dopravy," uviedla firma.

Analytici predpokladajú, že do roku 2025 bude v obehu viac ako 64 miliárd zariadení IoT, čo predstavuje nárast o 10 miliárd z roku 2018. Hoci sa zatiaľ v startupoch najčastejšie objavuje blockchain aj v rámci IoT, len malé percento výrobcov si myslí, že by sa práve blockchain stane univerzálnym štandardom. Rýchle 5G siete zmenia spôsob, akým telekomunikácie formujú biznis a ponúknu nové možnosti v oblasti internetu vecí. Nový štandard ešte viac výši príťažlivosť mobilných riešení, čo je dôvod, prečo takmer polovica poskytovateľov internetu vecí uviedla, že plánuje zaviesť podporu 5G siete do svojich riešení v priebehu nasledujúcich dvoch rokov.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy