Firmu Slovnaft čakajú v najbližších týždňoch plánované pravidelné odstávky

Kontrola technického stavu a údržba boli vopred naplánované, nesúvisia s aktuálnymi problémami s dodávkou ropy. Celkové investície Slovnaftu v rámci generálnych revízií presiahnu 67 miliónov eur.

Spoločnosť Slovnaft začne koncom tohto týždňa odstavovať časť svojich výrobných zariadení. Ako firma informovala v tlačovej správe, dôvodom sú pravidelné generálne revízie a technologické zarážky, ktoré majú zabezpečiť ďalší bezproblémový chod technológií. Odstavených bude postupne 21 výrobných jednotiek. Ich opätovný nábeh na plnú produkciu je naplánovaný na druhú polovicu júna. Ako ďalej uviedla spoločnosť, kontrola technického stavu a údržba boli vopred naplánované, nesúvisia s aktuálnymi problémami s dodávkou ropy. Celkové investície Slovnaftu v rámci generálnych revízií presiahnu 67 miliónov eur.

Počas generálnych revízií sa bude realizovať rozsiahla kontrola technického stavu a údržba zariadení, ako aj ich modernizácia. Cieľom je zníženie energetickej náročnosti v oblasti výroby ropných produktov a zvýšenie bezpečnosti a spoľahlivosti. Z pohľadu nákladov ide o historicky najväčšie odstávky v bratislavskej rafinérii. Hlavným dodávateľom prác je dcérska spoločnosť Slovnaft Montáže a Opravy, navyše počas generálnych revízií bude v Slovnafte pracovať približne 1 500 externých pracovníkov. O odstávke časti bratislavskej rafinérie boli zákazníci Slovnaftu vopred informovaní.

Práce počas generálnych revízií môže sprevádzať zvýšená hladina hluku, vznik zápachu a prípadné spaľovanie na poľných horákoch. Cieľom spoločnosti Slovnaft je skrátiť negatívne vplyvy činností znižujúcich pohodlie obyvateľov žijúcich v okolí rafinérie na nevyhnutné minimum. O vplyve prác na komfort obyvateľov bude spoločnosť Slovnaft priebežne informovať na internetovej stránke www.slovnaft.sk/gr2019. Informácie pre verejnosť budú každý týždeň aktualizované.

Skupina Slovnaft je integrovanou rafinérsko-petrochemickou skupinou. Kľúčovou spoločnosťou skupiny je Slovnaft, a.s., ktorá sa zaoberá najmä spracovaním ropy. Slovnaft prevádzkuje najväčšiu sieť čerpacích staníc v SR. Skupina je členom medzinárodnej skupiny MOL.

Súvisiace články

Aktuálne správy