Banky chcú financovať investície do komerčných nehnuteľností

Banky na Slovensku i v celej strednej Európe ponúkajú naďalej investorom zaujímavé podmienky na získanie investičných úverov do nehnuteľností. Apetít bánk financovať investície zostáva silný. Tvrdia to experti na úverové financovanie investičných projektov z realitno-poradenskej spoločnosti CBRE, ktorá o tom v piatok informovala médiá.
„Na rekordných úrovniach sa pohybujú aj ceny nehnuteľností v krajinách strednej Európy. Výnosy komerčných nehnuteľností sú tu však o 2 % až 4 % vyššie ako v západnej Európe, čo nám pridáva na vyššej atraktivite medzi investormi,“ povedal riaditeľ oddelenia spoločnosti pre dlhové a štruktúrované financovanie Juraj Bielik.
Zároveň poukázal na to, že investičné nehnuteľnosti na najatraktívnejších trhoch stredoeurópskeho regiónu, v Poľsku a Českej republike, sú takmer vypredané.
Globálny kapitál musí objavovať aj historicky menej prebádané trhy, ktoré boli v minulosti považované za viac rizikové. „Dopyt po kvalitných komerčných nehnuteľnostiach stále prevyšuje ponuku, to spôsobuje kontinuálny pokles výnosov z investícií do nich a zároveň tlačí na rast cien nehnuteľností,“ upozornil riaditeľ Bielik.
Podľa konzultanta spoločnosti Stanislava Čarnogurského je pomer riziko, výnos a likvidita na Slovensku pre investorov jeden z najatraktívnejších v stredoeurópskom regióne. „Stredná Európa, a teda aj Slovensko, ponúkajú rovnako kvalitné investičné produkty ako západná Európa, rozdiel je však v likvidite trhu. Investori u nás musia byť pripravení na dlhší čas kúpy alebo predaja investičnej nehnuteľnosti,“ vysvetlil.
Slovenský realitný trh dosiahol v roku 2018 veľmi dobré výsledky. Realitno-poradenská spoločnosť však očakáva, že slovenský rekord bude prekonaný v tomto roku. „Kým vlani na Slovensku dosiahli realitné transakcie úroveň viac ako 800 miliónov eur, tento rok očakávame až jednu miliardu eur,“ uviedol predikciu riaditeľ pre investície v strednej a východnej Európe tejto spoločnosti Anthony Selman.

Súvisiace články

Aktuálne správy