Zisk Totalu v 1. kvartáli klesol napriek rekordnej produkcii

Francúzska ropná spoločnosť Total v piatok oznámila, že jej zisk za 1. štvrťrok klesol v dôsledku nestálych cien ropy a nákladov na dlhy, aj napriek novému rekordu v produkcii ropy a plynu.
Total uviedol, že jeho upravený čistý zisk za prvé tri mesiace roka klesol o 4 % percentá na 2,8 miliardy USD (2,52 miliardy eur).
Bol to prvý pokles upraveného čistého zisku od 4. štvrťroka 2016. Napriek tomu mierne prekonal prognózu analytikov, ktorí očakávali zisk 2,7 miliardy USD v dôsledku zdraženia dlhu a nižších cien zemného plynu.
Ceny zemného plynu v sledovanom období klesli v Európe o 11 % a v Ázii o 30 %, a ceny ropy boli nestále.
Spoločnosť dodala, že nárast čistých nákladov čistého dlhu v porovnaní s minulým rokom, najmä v dôsledku nárastu úrokových sadzieb v amerických dolároch, tiež ovplyvnil jej zisky. Rafinérska marža bola počas štvrťroka rovnako volatilná.
Produkcia ropy a plynu pritom dosiahla v uplynulom štvrťroku novú rekordnú úroveň 2,95 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) ropného ekvivalentu denne, čo predstavuje medziročný nárast o 9 %.
Spoločnosť potvrdila svoje usmernenie pre rok 2019 a uviedla, že výhľad pre sektor zostáva nestály pre neistotou v súvislosti s celosvetovým dopytom.

Súvisiace články

Aktuálne správy