Citi: Čína vyrába viac klimatizačných zariadení a to je dobré znamenie pre ekonomiku

, CNBC Foto: SITA/AP

Výroba klimatizačných zariadení a iných domácich spotrebičov v Číne rastie, čo je podľa analytiov Citi dobrou správou pre druhú najväčšiu ekonomiku sveta. Zvýšená výroba spotrebičov je pozitívna aj pre dôležité kovy, ako je oceľ a meď.

Optimizmus pre výhľad Číny je na vzostupe po tom, čo hrubý domáci produkt vzrástol v prvých troch mesiacoch tohto roka viac, než sa očakávalo. To podnietilo analytikov k zvýšeniu prognóz rastu pre tento rok. Neistoty však pretrvávajú, vrátane obchodného napätie medzi Washingtonom a Pekingom a miery, od akej budúci rast krajiny závisí od menových a fiškálnych stimulov.

Americká banka uviedla, že výroba veľkých domácich spotrebičov, ako sú klimatizácie, chladničky a práčky, sa v prvom štvrťroku od predchádzajúceho roka celkovo zvýšila o 3 % po poklese o 5 % v treťom štvrťroku 2018 a nezmenenom štvrtom štvrťroku. Výroba klimatizačných zariadení v prvom štvrťroku medziročne vzrástla o 8 %, práčky o 4 %. Aj keď v prípade chladničiek zaznamenali pokles o 4 %, je to však oveľa lepší výsledok ako 15 % pokles zaznamenaný v roku 2018, píše vo svojej správe Citi, v ktorej opisuje „výrazné zlepšenia tempa rastu“ produktov.

V správe sa ďalej uvádza, že nárast výroby má vplyv na rastúci dopyt po dôležitých kovoch. „Biela technika je dôležitým koncovým trhom pre oceľ valcovanú za studena a pozinkovanú oceľ (a teda pre zinok),“ píše Citi. „V kuchynských výrobkoch sa uplatňuje nehrdzavejúca oceľ, čím rastú požiadavky na nikel a ferochróm. Klimatizačné zariadenia sú veľkými zákazníkmi pre meď a silný nárast výroby by mal vytvoriť dopyt aj po medených rúrkach."

V správe sa uvádza aj slabosť čínskych spotrebiteľských výdavkov, ale zdôrazňuje, že séria výhod z oblasti zdanenia príjmu, ktoré sa zaviedli koncom minulého roka, by mali predstavovať kľúčový katalyzátor možného oživenia spotreby.

Okrem hrubého domáceho produktu Čína oznámila aj svoje najnovšie mesačné údaje o hlavných barometroch priemyselnej výroby a maloobchodných tržbách. Priemyselná produkcia v marci medziročne vzrástla o 8,5 %, čím prekonala 5,9 % odhadovaných v prieskume ekonómov agentúry Reuters a zaznamenala najrýchlejší rast od júla 2014. Maloobchodné tržby medzimesačne vzrástli v marci medziročne o 8,7 %, čím prekonali predpovede Reuters na úrovni 8,4 %. Údaje o výrobnej aktivite v marci neočakávane vzrástli a rástli na najrýchlejším tempom za osem mesiacov, ukázal prieskum Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy