Transpetrol zastavil prepravu ropy ropovodom Družba

Na základe odmietnutia prevzatia nekvalitnej ropy spoločnosťou Slovnaft pristúpil slovenský prepravca ropy k technickej odstávke ropovodu medzi Slovenskom a Ukrajinou.

Slovenský prepravca ropy, spoločnosť Transpetrol, zastavil prepravu nekvalitnej ropy ropovodom Družba. Ako uviedol pre agentúru SITA podpredseda predstavenstva a riaditeľ pre prevádzku a prepravu spoločnosti Transpetrol Martin Ružinský, na základe aktuálnych informácií od ukrajinskej spoločnosti Ukrtransnafta o čerpaní ropy so zmenenými kvalitatívnymi parametrami na prečerpávacej stanici Brody, spoločnosť Transpetrol požiadala svojich odberateľov o stanovisko k prevzatiu takejto ropy. „Na základe následného odmietnutia prevzatia takejto ropy spoločnosťou Slovnaft sme pristúpili s okamžitou platnosťou k technickej odstávke ropovodu medzi Slovenskom a Ukrajinou,“ zdôraznil Ružinský.

Zastavenie dodávok ropy bude podľa neho trvať až do vyriešenia vzniknutej situácie a prijatia adekvátnych opatrení na úpravu parametrov prepravovanej ropy. „Uvedený postup je konzultovaný so všetkými zainteresovanými stranami,“ konštatoval Ružinský.

Slovensko sa tak pridalo k ďalším krajinám, ktoré odmietli odoberať nekvalitnú ropu z Ruska. Pred Slovenskom tak už urobili Poľsko, Bielorusko či Nemecko. V stredu informovali bieloruské média, že našli v rope dovážanej z Ruska zvýšený obsah chloridu.

Slovensko by malo bez dodávok ropy vydržať vyše 90 dní. Núdzové zásoby ropy u nás spravuje Agentúra pre núdzové zásoby ropy, ktorá vznikla pred šiestimi rokmi. Agentúra je záujmové združenie právnických osôb. V rámci svojich povinností agentúra udržiava núdzové zásoby pre Slovenskú republiku minimálne v zákonom stanovenom množstve zodpovedajúcom aspoň 90 dňom priemerných denných čistých dovozov ropy a ropných výrobkov. Núdzové zásoby musia byť nepretržite pripravené na pohotové vyskladnenie za účelom riešenia núdzových stavov.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy