Apple, Amazon a Microsoft: Trojica firiem, ktorých hodnota á prekonala hranicu bilión dolárov

, ČTK Foto: SITA/AP

Trhové ocenenie vo výške jedného bilióna dolárov je niečo, čomu investori venujú veľkú pozornosť.

Akcie Microsoftu v minulom roku stúpli zhruba o tretinu vďaka rastu záujmu o cloudové služby. Od začiatku tohto roka posilnili o takmer 23 percent. Najnovšie sa  im podarilo prekonať nové rekordy a po začiatku obchodovania si pripísali až 5,1 percenta. Microsoft sa tak opäť stal najväčšou firmou v USA z pohľadu trhovej kapitalizácie.

Microsoft v stredu po ukončení obchodovania v USA oznámil, že jeho zisk vo fiškálnom treťom štvrťroku stúpol o 19 percent na 8,81 miliardy USD a príjmy o 14 percent na 30,57 miliardy USD. Zisk aj príjmy prekonali odhady analytikov vďaka záujmu o cloudovú službu Azure a softvér Office.

Trhové ocenenie vo výške jedného bilióna dolárov pre Microsoft nič neznamená. "Toto je meradlo, ktoré nikto z vedúcich pracovníkov nesleduje," uviedol podľa serveru The Verge minulý týždeň marketingový riaditeľ Microsoftu Chris Capossela. "Nevysedávame, aby sme si tľapli, keď akcie stúpnu na nové maximum."

Microsoft sa najväčšou americkou firmou podľa trhovej kapitalizácie stal už v roku 1998. Túto pozíciu si držal až do začiatku roka 2000, kedy spľasla takzvaná internetová bublina, čo prinieslo pád akcií technologických firiem až na nulu a krach mnohých firiem.

Microsoftu pomáha rozhodnutie generálneho riaditeľa , Satyy Nadella chce znížiť závislosť na softvéri Windows pre osobné počítače a zamerať sa na služby cloud computingu, teda poskytovanie služieb či programov vzdialenými servermi dostupnými z internetu. V súčasnosti je Microsoft na tomto trhu dvojkou za firmou Amazon.

Súvisiace články

Aktuálne správy