Nálada nemeckých podnikateľov sa zhoršila

Manažéri oslovení v prieskume mníchovského inštitútu Ifo sú menej spokojní s terajšou situáciou aj s výhľadom do budúcnosti.

Index nálady nemeckých podnikateľov v apríli klesol, keďže najväčšej európskej ekonomike spôsobuje ťažkosti spomalenie obchodu. Mníchovský inštitút Ifo v stredu informoval, že hodnota jeho indexu podnikateľskej dôvery sa znížila na 99,2 bodu z marcovej úrovne 99,7 bodu. Analytici pritom predpokladali mierny rast indexu. Nemeckí manažéri oslovení v prieskume sú však menej spokojní s terajšou situáciou aj s výhľadom do budúcnosti.

Nemecká ekonomika v závere minulého roka stagnovala napriek nízkej nezamestnanosti, ktorá pomáha spotrebiteľským výdavkom. Za dôvod spomalenia sa považovali jednorazové faktory ako napríklad ťažkosti automobilového odvetvia v súvislosti s novými emisnými štandardmi a nízke hladiny vodných ciest na nemeckých riekach, ktoré narušili výrobu. Priemyselnú produkciu okrem toho brzdilo oslabenie globálneho obchodu. Nemecká vláda minulý týždeň zhoršila prognózu hospodárskeho rastu v tomto roku a očakáva, že ekonomika krajiny posilní iba o 0,5 percenta.

Ekonóm banky ING Carsten Brzeski však v súvislosti s poklesom indexu nálady nemeckých podnikateľov vyjadril menej pesimistický názor. Podľa neho obraz nemeckého priemyslu nie je až taký zlý, ako naznačujú najnovšie údaje. Nedávna premenlivosť ukazovateľov „by sa mala vnímať ako dôkaz odrážania sa od dna,“ uviedol.

Súvisiace články

Aktuálne správy