Hammond nedosiahol svoj cieľ pri znižovaní deficitu

Britský minister financií Philip Hammond nedosiahol svoj cieľ pri znižovaní deficitu krajiny vo finančnom roku 2018/19. Naznačili to v stredu predbežné údaje.
Tie ukázali, že pôžičky za 12 mesiacov do konca marca 2019 síce klesli o 41 % na 24,7 miliardy libier (28,57 miliardy eur), ale boli vyššie ako 22,8 miliardy GBP, ktoré očakával nezávislý rozpočtový úrad.
Štatistický úrad ONS zase informoval, že rozpočtový deficit krajiny klesol na 1,2 % hrubého domáceho produktu (HDP) a je najnižší za 17 rokov. Na ilustráciu pred 10 rokmi, počas globálnej finančnej krízy, bol na úrovni 10 %. Ale cieľom v Európskej únii (EÚ), ktorej je Británia stále členom, je rozpočtový prebytok.
Len v marci dosiahla Británia rozpočtový deficit vo výške 1,7 miliardy GBP, čo bolo viac, ako predpovedali analytici.
Čísla tiež ukázali, že v marci naďalej výrazne rástli daňové príjmy, ale zároveň stúpali aj vládne výdavky a výsledkom bol deficit.
Hammond vyčkáva so zvyšovaním verejných výdavkov alebo daňových škrtov na schválenie dohody o brexite v parlamente. Ale zákonodarcovia vládnej Konzervatívnej strany stále odmietajú dohodu o podmienkach odchodu, ktorú s lídrami EÚ dosiahla premiérka Theresa Mayová. EÚ tak predĺžila termín brexitu do konca októbra.

Súvisiace články

Aktuálne správy