Dôveryhodnosť, či spomalenie rastu ekonomiky: 10 krajín s najväčšími zásobami fyzického zlata

, BI Foto: SITA/AP;getty images

Objem zlata nakúpeného centrálnymi bankami v roku 2018 vzrástol na najvyššiu úroveň od ukončenia zlatého štandardu, čo bolo takmer pred polstoročím. Tento trend pokračoval aj v tomto roku, pričom vo februári boli zaznamenané najväčšie nákupy za štyri mesiace.

Pozrime sa na oficiálne čísla, koľko zlata každá krajina priznala začiatkom apríla 2019, podľa najnovších dostupných údajov Medzinárodného menového fondu a Svetovej rady pre zlato.

10. India

Oficiálna držba zlata: 608,7 ton
Percento devízových rezerv v zlate: 6,4 %

Ako sa globálna ekonomika spomaľuje, rozvíjajúce sa trhy sa snažili zvýšiť podiely žltého kovu. V Indii od minulého augusta rezervy stabilne rástli.

9. Holandsko

Oficiálna držba zlata: 612,5 ton
Percento devízových rezerv v zlate: 65,9 %

Holandsko sa tiež v posledných rokoch rozhodlo prehodnotiť  svoje zlaté rezervy. V roku 2014 holandská centrálna banka uviedla, že repatriácia časti jej držby z New Yorku by mala "pozitívny vplyv na dôveru verejnosti".

8. Japonsko

Oficiálna držba zlata: 765,2 ton
Percento devízových rezerv v zlate: 2,5 %

Podiel Japonska na svetových devízových rezervách sa podľa MMF vlani zvýšil na 15-ročné maximum,  na úroveň 5,2 %. Zlato však predstavuje len relatívne malú časť tejto rezervy, čo je približne rovnaké percento ako v Číne.

7. Švajčiarsko

Oficiálna držba zlata: 1 040 ton
Percento devízových rezerv v zlate: 5,5 %

S približne 8,4 miliónmi obyvateľov má Švajčiarsko najväčšie zásoby zlata na jedného obyvateľa.

6. Čína

Oficiálna držba zlata: 1 874,3 ton
Percento devízových rezerv v zlate: 2,5 %

Keďže Čína presadzuje stimulačné opatrenia na zmiernenie následkov dlhodobo očakávaného spomalenia, jej centrálna banka neustále zvyšuje svoje zlaté rezervy. V marci to bol nárast štvrtý mesiac po sebe.

5. Rusko

Oficiálna držba zlata: 2 150,5 ton
Percento devízových rezerv v zlate: 19,1 %

V snahe znížiť závislosť od amerických aktív nakupuje Rusko viac žltého kovu. Podľa agentúry Bloomberg sa jeho rezervy za posledné desaťročie zvýšili štvornásobne.

4. Francúzsko

Oficiálna držba zlata: 2 436 ton
Percento devízových rezerv v zlate: 61,1 %

Minulý rok agentúra Reuters oznámila, že Bank of France začala pracovať na zlepšení kvality svojich zlatých rezerv. Tento krok mal pomôcť obchodovaniu na medzinárodnom trhu.

3. Taliansko

Oficiálna držba zlata: 2 451,8 ton
Percento devízových rezerv v zlate: 66,9 %

Po vzostupe populistického Hnutia piatich hviezd, sa zdá, že budúcnosť žltého kovu v Taliansku je neistá. Začiatkom tohto mesiaca Rím navrhol, aby sa oficiálne vlastníctvo zlatých rezerv prenieslo z Bank of Italy na verejnosť.

2. Nemecko

Oficiálna držba zlata: 3 369,7 ton
Percento devízových rezerv v zlate: 70,6 %

Nemecku sa v roku 2017 podarilo prinavrátiť svoje zlato v hodnote niekoľko miliárd dolárov, čím sa centrálne banky v eurozóne snažili posilniť dôveru verejnosti. Časť tejto rezervy sa predtým nachádzali v Paríži a New Yorku.

1. Spojené štáty americké

Oficiálna držba zlata: 8 133,5 ton
Percento devízových rezerv v zlate: 74,9 %

USA údajne držia podstatne viac zlatých rezerv ako iné krajiny, viac než dvojnásobok v porovnaní s ďalšími dvoma krajinami v rebríčku. V rokoch 1913 až 1961 musel Federálny rezervný systém držať zlato vo výške do 40 % hodnoty meny.

Súvisiace články

Aktuálne správy