Výnosy 10-ročných talianskych dlhopisov vzrástli na 7-týždňové maximum

Výnosy 10-ročných talianskych dlhopisov vzrástli v utorok na najvyššiu úroveň za posledných sedem týždňov, keď ich nahor posunula nervozita trhov spojená s konfliktmi vo vláde a blížiacim sa prehodnocovaním ratingu.

Výnosy 10-ročných dlhopisov vyskočili o 7,5 bázického bodu na 2,67 %, najviac od začiatku marca. Riziková prirážka v porovnaní s referenčnými nemeckými dlhopismi vzrástla na najvyššiu hodnotu za dva týždne na zhruba 261 bázických bodov.
Ratingová agentúra S&P by v piatok 26. apríla mala prehodnotiť rating Talianska. V súčasnosti agentúra ohodnocuje Taliansko na úrovni BBB, čo je dva stupne nad špekulatívnym pásmom, ale s negatívnym výhľadom. To znamená, že nie je vylúčené zhoršenie ratingu.
"Osobne neočakávam, že agentúra rating zmení, trhy sú však nervózne," povedal Pooja Kumra zo spoločnosti TD Securities v Londýne. "Navyše, rastie napätie vo vláde, čo tiež situácii nepomáha," dodal. Napätie vo vládnej koalícii sa zvýšilo minulý týždeň, keď sa koaliční partneri vzájomne obvinili z korupcie a vzťahy medzi Ligou Severu a Hnutím piatich hviezd sa dostali na najnižšiu úroveň od vytvorenia vlády pred necelým rokom.

Súvisiace články

Aktuálne správy