Čínsky reťazec kaviarní Luckin Coffee plánuje predaj akcií v USA

Firma Luckin v Číne otvorila vyše 2 300 kaviarní a chce otvoriť ďalších 2 500 v tomto roku, predbehla by tak na domácom trhu Starbucks.

Čínsky konkurent amerického obchodného reťazca kaviarní Starbucks, spoločnosť Luckin Coffee, plánuje primárnu verejnú ponuku akcií (IPO) v USA. Luckin Coffee uviedla, že chce predávať akcie prostredníctvom burzy Nasdaq v rámci svojich ambicióznych plánov na expanziu. Hoci firma Luckin existuje sotva 18 mesiacov v Číne už otvorila vyše 2 300 kaviarní a plánuje otvorenie ďalších 2 500 v tomto roku. Ak to zrealizuje, stane sa najväčším reťazcom kaviarní v Číne a pripraví o prvú priečku Starbucks. Informuje o tom portál cnn.com.

Firma Luckin Coffee neuviedla, koľko financií chce primárnou verejnou ponukou v USA získať ani to, kedy IPO pravdepodobne zrealizuje. Firma však doteraz získala stovky miliónov dolárov od veľkých medzinárodných investorov. Reťazec Luckin konštatoval, že ho podporuje výrazný rast spotreby kávy v druhej najväčšej ekonomike sveta.

Pre Starbucks je Čína druhým najväčším trhom po USA. Na čínskom trhu má približne 3 tis. kaviarní, čiže stále viac ako Luckin. Do konca roku 2022 chce Starbucks počet svojich kaviarní v Číne viac ako zdvojnásobiť.

https://edition.cnn.com/2019/04/22/business/luckin-coffee-ipo/index.html

Súvisiace články

Aktuálne správy