Predaj starších domov v USA v marci klesol o takmer 5 %

Očakáva sa však oživenie predaja domov v nadchádzajúcich mesiacoch vzhľadom na pokles úrokov pri hypotekárnych úveroch a rast zamestnanosti.

Predaj starších domov v USA v marci klesol po výraznom raste v predošlom mesiaci, pričom celkový predaj čiastočne zabrzdilo prudké spomalenie odbytu najdrahších nehnuteľností. Americké Národné združenie obchodníkov s nehnuteľnosťami (NAR) informovalo, že marcový predaj domov sa znížil o 4,9 percenta na sezónne upravenú ročnú mieru 5,21 mil. bytových jednotiek z úrovne 5,48 mil. vo februári. Tento pokles však nasledoval po februárovom raste o 11,2 percenta, ktorý bol najvýraznejší za viac ako tri roky.

Realitní agenti očakávajú oživenie predaja domov v nadchádzajúcich mesiacoch. Priemerné úroky pri 30-ročných hypotekárnych úveroch v USA totiž klesli na 4,2 percenta. Okrem toho rozsiahle prijímanie nových pracovníkov núti zamestnávateľov platiť vyššie mzdy. Američania si tak viac môžu dovoliť kupovať domy. Navyše celkový stav ekonomiky USA teraz vyzerá oveľa lepšie ako pred niekoľkými mesiacmi, kedy hrozilo, že čiastočné zastavenie financovania federálnych inštitúcií, čiže tzv. shutdown, pokles maloobchodných tržieb a pomalší globálny rast zabrzdia americké hospodárstvo.

Súvisiace články

Aktuálne správy