Otázka času: Firmy začnú vytvárať a používať vlastné kryptomeny

, CNBC Foto: getty images

V čase, keď niektoré firmy ako McDonald's majú vyšší úverový rating ako niektoré krajiny, napríklad Írsko, je predstava, že by nadnárodné spoločnosti by mohli vydávať svoje vlastné meny a žiadať, aby ich zákazníci za ne nakupovali, nie je vôbec prehnaná.

Možnosť, že nadnárodné spoločnosti môžu vytvárať vlastné kryptomeny a obchodovať s nimi, nebude  v strednodobom horizonte  nič výnimočné, tvrdí Gavin Brown zo spoločnosti Blockchain Capital.  „To čo vidíme  je demokratizácia peňazí… do troch hodín by sme mohli mať novú mincu a mohli by sme požiadať zákazníkov, aby obchodovali pomocou tejto konkrétnej mince,“ povedal Gavin Brown. Na ilustráciu použil príklad predplatených kariet Starbucks. "Ako vieme, majú viac ako miliardu dolárov aktív vo svojej súvahe ľudí, ktorí si predplatili kávu na svojich platobných kartách vopred, a to preto, že dôverujú značke, majú radi ich produkt.  Facebooková minca je… pravdepodobne ďalšia, ktorá časom príde,“ dodal Brown. Sociálna sieť údajne vyvíja kryptomenu pre globálne platby, ktoré budú viazané na hodnotu tradičných mien a budú dostupné prostredníctvom aplikácie WhatsApp messaging app, píše Bloomberg. Facebook tieto komentáre verejne nekomentoval.

V prípade, že by viacero spoločností začalo vydávať svoje vlastné meny, podľa Browna by to viedlo k vytváraniu aliancií, podobne ako v prípade tradičných mien. Podľa Browna kryptomena banky J.P. Morgan – „JPM Coin“ by mohla byť realitou už v tomto roku. „Ak by bolo uvedenie úspešné … videli by sme silu rastu tejto konkrétnej meny, čo by zjavne pomohlo J.P. Morgan ako emitentovi tejto meny,“ poznamenal Brown.

Súvisiace články

Aktuálne správy