Predaj starších domov v USA klesol v marci viac, než sa čakalo

Predaj starších domov v USA klesol v marci viac než sa čakalo, napriek klesajúcim úrokom pri hypotekárnych úveroch a spomaľujúcemu sa rastu cien nehnuteľností.
Národná asociácia realitných maklérov (NAR) oznámila, že predaj starších domov klesol v marci medzimesačne o 4,9 % na sezónne upravenú ročnú mieru 5,21 milióna. Februárové údaje boli revidované smerom nadol na 5,48 milióna z pôvodne udávaných 5,51 milióna. Napriek revízii boli februárové údaje pozitívne, keďže znamenali rast predaja o 11,2 %.
Marcové údaje sú horšie, než očakávali ekonómovia. Tí počítali s poklesom predaja domov o 3,8 % na 5,30 milióna.
Medziročne sa predaj starších domov znížil o 5,4 %. Je to už 13. mesiac medziročného poklesu predaja starších domov po sebe.
Podmienky na nákup domu sa do určitej miery zlepšili, keď nižšie úrokové sadzby z hypoték, rast príjmov a spomaľujúci sa rast cien domov podporili dostupnosť, na druhej strane ale možnosti výstavby komplikuje nedostatok pracovnej sily a voľných pozemkov.
Stredná cena domu dosiahla v marci 259.400 USD (230.578 eur). V porovnaní s februárom to znamená rast o 3,7 % a v porovnaní s marcom minulého roka o 3,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy