ConocoPhillips predáva britské aktíva v Severnom mori spoločnosti Chrysaor

Americký ropný koncern ConocoPhillips končí s ťažobnými a produkčnými aktivitami pri britských brehoch. Svoje aktíva v oblasti ropy a plynu v britských vodách Severného mora predáva britskej spoločnosti Chrysaor.
Kontrakt v celkovej hodnote 2,68 miliardy USD (2,38 miliardy eur) by sa mal dokončiť v závere tohto roka, musí však ešte získať súhlas regulačných úradov. Predaj tak prekonal očakávania zverejnené minulý rok v máji, keď sa objavili informácie, že americká spoločnosť plánuje predať svoje aktíva v Severnom mori. V tom čase sa hovorilo, že predaj by mohol firme vyniesť 2 miliardy USD.
Nový vlastník Chrysaor zvýši akvizíciou produkciu zhruba o 72.000 barelov (1 barel = 159 litrov) na 177.000 barelov ropného ekvivalentu denne, vďaka čomu sa tento rok stane najväčším producentom ropy a plynu v Británii. K januáru minulého roka obsahovali britské aktíva amerického koncernu viac než 280 miliónov barelov dokázaných a pravdepodobných rezerv ropy a plynu.
Chrysaor plánuje akvizíciu financovať z vlastných hotovostných zdrojov a zároveň vďaka podpore niekoľkých bánk vrátane BNP Paribas či ING Bank. Ako uviedol výkonný riaditeľ firmy Chrysaor Phil Kirk, prevzatie aktív ConocoPhillipsu ešte viac posilní pozíciu Chrysaoru ako jednej z najväčších nezávislých firiem v oblasti prieskumu a produkcie v Európe.
Chrysaor začal svoju pozíciu v Severnom mori posilňovať už v minulých rokoch. V roku 2017 kúpil balík ťažobných aktív v tejto oblasti od spoločnosti Shell. Za tie zaplatil 3,8 miliardy USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy