Skupina Penta ukončila vlaňajšok so ziskom 288 miliónov eur

Skupina Penta uzavrela rok 2018 so ziskom 288 miliónov eur, celkové aktíva spoločností v jej portfóliu dosiahli 10,4 miliárd eur. Ziskové boli najmä spoločnosti Dr.Max a Penta Real Estate. Výsledok ďalej pozitívne ovplyvnila zdravotná poisťovňa Dôvera, Fortuna, Prima banka a Privatbanka.

Najmä akvizícia rumunskej AD Pharmy posilnila spoločnosť Dr.Max, ktorá sa s viac ako 2000 lekárňami stala štvrtou najväčšou lekárenskou sieťou v Európe, s celkovými tržbami vo výške 2,3 miliardy eur. Rast tržieb zaznamenala aj Fortuna, silnejšia o spoločnosť Hattrick Sports Group, ktorá ďalej upevňovala svoju pozíciu lídra v stredoeurópskom regióne. V podiele na slovenskom trhu posilnila zdravotná poisťovňa Dôvera, ktorá získala 50.000 nových poistencov, Prima banka sa na Slovensku opakovane stala najrýchlejšie rastúcou bankou roka. Napriek predpokladom sa v minulom roku nedarilo spoločnostiam EMC a Aero Vodochody.

Podľa informácii, ktoré poskytol hovorca skupiny Gabriel Tóth médiám, stále väčší význam získava spoločnosť Penta Real Estate. Pri dynamike 23 % rastu, aktíva dosiahli sumu 1,29 miliardy eur. Okrem iných aktivít začala stavať v Bratislave Nemocnicu novej generácie a pokračovala vo výstavbe rezidenčného projektu Sky Park od Zahy Hadid.
V Prahe dokončila 1. fázu projektu Churchill na Hlavnej stanici. V druhej polovici roka začala pripravovať predaj piatich administratívnych budov na Waltrovke v pražských Jinoniciach, ktorý zavŕšila na jar tohto roka.

Ku koncu roka 2018 zamestnávala skupina Penta 44.000 zamestnancov. Na daniach, sociálnych a zdravotných odvodoch za svojich zamestnancov zaplatila celkom 269 miliónov eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy