Záujem českých podnikateľov o slovenský trh je čoraz väčší

Česi založili vlani na Slovensku vyše 850 nových firiem.

Rebríček najčastejších zahraničných majiteľov slovenských firiem dlhodobo vedú Česi a Maďari, ktorí na Slovensku zakladajú medziročne stovky nových firiem. No podľa poslednej analýzy poradenskej spoločnosti Bisnode je záujem českých podnikateľov o slovenský trh čoraz väčší. Za posledný rok založili v SR viac ako 850 nových podnikov, čo je najviac za posledné štyri roky. Zároveň tak zvýšili náskok pred dlhoročnou dvojkou – podnikateľmi z Maďarska, ktorým na Slovensku pribudlo medziročne 387 firiem.

Česi na Slovensku aktuálne riadia 11 197 podnikov a s historicky najvyšším medziročným nárastom počtu spoločností (856) si zabezpečili dlhodobo prvé miesto v rebríčku najčastejších zahraničných vlastníkov slovenských firiem. „Expanzia na slovenský trh je pre českých podnikateľov jednoduchšia ako pre podnikateľov z iných krajín. Dôležitú úlohu v tomto prípade zohrávajú určite spoločná história štátov a takmer nulová jazyková bariéra. No nárastu českého kapitálu v SR tiež napomáha zaujímavé hospodárske prostredie a potenciál rastu. Atraktívne prostredie sa potvrdilo nakoniec aj v prípade zahraničných vlastníkov z ostatných krajín, ktorí sa rozhodli založiť firmu v SR,“ uviedla analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Po Čechoch a Maďaroch najviac nových slovenských firiem si vlani pripísali Rumuni (144), Ukrajinci (137) a Poliaci (129). Aj v tomto prípade rozhoduje podľa Bisnode najmä geografická blízkosť a história krajín. „Poľsko a Ukrajina sú susednými štátmi Slovenska, Poliaci navyše aj členskou krajinou Visegrádskej štvorky. Rumunsko bolo zase súčasťou východoeurópskeho komunistického bloku, rovnako ako Slovensko,“ dodala Štěpánová.

Spoločnosť Bisnode spracúva ekonomické dáta a analýzy, pričom pôsobí v 19 krajinách Európy, kde zamestnáva 2 100 ľudí.

Súvisiace články

Aktuálne správy