Inflácia v eurozóne sa v marci podľa očakávania mierne spomalila

Medziročná miera inflácie v eurozóne v marci mierne spomalila. Podľa spresneného odhadu európskeho štatistického úradu Eurostat sa index spotrebiteľských cien v regióne v marci zvýšil medziročne o 1,4 % po náraste o 1,5 % vo februári.
V celej Európskej únii bola inflácia v marci stabilná a zostala na februárovej úrovni 1,6 %.
Miera inflácie tak stále zotrváva hlboko pod inflačným cieľom Európskej centrálnej banky (ECB), ktorá si ho stanovila tesne pod úrovňou 2 %.
Pred rokom, v marci 2018, bola inflácia v regióne, ktorý platí eurom, tiež na úrovni 1,4 %, v EÚ 1,6 %.
Eurostat ďalej informoval, že spomedzi krajín EÚ najnižšiu medziročnú mieru inflácie zaznamenali v marci Portugalsko (0,8 %) a Grécko (1 %). Naopak, najvyššiu infláciu mali v Rumunsku (4,2 %), Maďarsku (3,8 %) a Holandsku (2,9 %).
V porovnaní s februárom 2019 klesla medziročná inflácia v šiestich členských štátoch, v dvoch zostala stabilná a v 19 vzrástla.
Najvýraznejšie k medziročnej inflácii prispeli v marci ceny energií, a to 0,52 percentuálneho bodu (p.b.), po ktorých nasledovali služby (0,51 p.b.), potraviny, alkohol a tabak (0,34 p.b.) a priemyselný tovar bez energií (0,04 p.b.).
V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny v euregióne v marci stúpli o 1 % a v EÚ o 0,8 %.
Na Slovensku harmonizovaná miera inflácie, ktorá sa v celej EÚ určuje podľa jednotnej metodiky, v marci zrýchlila svoj rast na 2,7 % z 2,3 % vo februári a medzimesačne sa zvýšila o 0,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy