Spotrebiteľské ceny na Slovensku rástli v marci najrýchlejšie od vlaňajšieho septembra

Medziročná harmonizovaná inflácia dosiahla v marci 2,7 %.

Zrýchľovanie rastu cien na Slovensku potvrdili aj údaje o harmonizovanej inflácii. Ceny merané harmonizovaným indexom Európskej únie (HICP) totiž v marci medziročne vzrástli o 2,7 %, kým vo februári boli vyššie o 2,3 %. Inflácia sa tak dostala na najvyššiu úroveň od septembra minulého roka. Priemerná ročná miera inflácie tak v marci dosiahla 2,5 %. Medzimesačne v marci oproti februáru ceny merané harmonizovaným indexom vzrástli o 0,7 %.

Ako ďalej informoval Štatistický úrad SR (ŠÚ), na medziročnej báze najrýchlejšie rástli ceny bývania, vody, elektriny, plynu a iných palív o 5,2 %. Nasledovali ceny alkoholických nápojov a tabaku s rastom o 4,4 %, ceny hotelov, kaviarní a reštaurácií stúpli o 3,7 %, potravín a nealkoholických nápojov o 3,1 % a rozličných tovarov a služieb o 3,1 %. Zdravotníctvo medziročne zdraželo o 2,1 %, nábytok, vybavenie domácnosti a bežná údržba domu o 1,6 %, odevy a obuv o 1 %, doprava a vzdelávanie zhodne o 0,9 %, pošty a telekomunikácie o 0,8 % a rekreácia a kultúra o 0,2 %.

Medzimesačne v marci oproti februáru rástli najmä ceny dopravy, a to o 2,5 %. Zvýšili sa však tiež ceny alkoholických nápojov a tabaku o 1,6 %, odevov a obuvi o 1,6 %, potravín a nealkoholických nápojov o 1 %, hotelov, kaviarní a reštaurácií a rozličných tovarov a služieb zhodne o 0,4 %, zdravotníctva o 0,3 % a bývania, vody, elektriny, plynu a iných palív o 0,1 %. Naopak klesli ceny nábytku, vybavenia domácnosti a bežnej údržby domu a rekreácie a kultúry rovnako o 0,2 %. Na februárovej úrovni zostali ceny pôšt a telekomunikácií a vzdelávania.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy