Švajčiarsko sa chystá podpísať s Čínou dohodu o podpore novej Hodvábnej cesty

Švajčiarsko sa chystá podpísať dohodu o podpore čínskej iniciatívy Belt and Road Initiative (BRI) počas návštevy prezidenta Uela Maurera tento mesiac v Číne. Upevní si tak väzby s najväčším obchodným partnerom. Niektoré západné krajiny pritom vnímajú projekt novej Hodvábnej cesty so skepsou.
Iniciatívu BRI prezidenta Si Ťin-pchinga považuje za kontroverznú najmä Washington, podľa ktorého má rozširovať čínsky vplyv v zahraničí, čo Peking odmieta. A zaťaží tiež krajiny, ktoré sa k nej pripoja, neudržateľným dlhom v súvislosti s budovaním novej infraštruktúry.
Spojené štáty, ktoré vedú obchodný spor s Čínou, obzvlášť kritizovali rozhodnutie Talianska, ktoré ako prvé zo skupiny najvyspelejších krajín G7 podpísalo memorandum o novej Hodvábnej ceste. Ostatné štáty na Západe sú menej ochotné „skočiť na palubu“, hoci mnohé si ponechali dvere otvorené.
Neutrálne Švajčiarsko plánuje podpísať dohodu o BRI počas Maurerovej návštevy v rámci podpory hospodárskeho rozvoja v Ázii.
„Cieľom memoranda je, aby obe strany zintenzívnili spoluprácu v oblasti obchodu, investícií a financovania projektov na tretích trhoch pozdĺž BRI,“ uviedlo ministerstvo financií v utorok bez ďalších podrobností.
Maurer, ktorý je tiež ministrom financií, sa na budúci týždeň zúčastní druhého summitu Belt and Road, ktorý by mal prilákať okolo 40 zahraničných lídrov.
Prvý summit o BRI, ktorá má po vzore dávnej Hodvábnej cesty spojiť Čínu s Áziou, Európou a ďalšími regiónmi masívnymi výdavkami na infraštruktúru, sa uskutočnil v roku 2017.
Čínsky prezident pozval Maurera aj na štátnu návštevu 28. a 29. apríla. Švajčiarskeho prezidenta budú na osemdňovom turné po Ázii sprevádzať poprední finančníci a podnikatelia.
Švajčiarsko ako jeden z prvých západných štátov uznal Čínsku ľudovú republiku. A bolo tiež prvou krajinou kontinentálnej Európy, ktorá dosiahla dohodu o voľnom obchode s Čínou, jej najväčším obchodným partnerom po Európskej únii a Spojených štátoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy