Tempo rastu slovenského stavebníctva vo februári zaostalo za priemerom EÚ

Stavebná produkcia celej EÚ vo februári medzimesačne stúpla o 2,3 % a medziročne o 4,9 %, stavebníctvo v SR medzimesačne posilnilo iba o 0,3 % a medziročne o 1,7 %.

Produkcia stavebného sektora eurozóny vo februári podľa sezónne upravených údajov medzimesačne stúpla o 3 % a v rámci celej Európskej únie sa zvýšila o 2,3 %. Medziročne stavebníctvo eurozóny vo februári posilnilo o 5,2 % a stavebný sektor celej EÚ o 4,9 %. Vyplýva to z prvého odhadu štatistického úradu EÚ Eurostat, ktorý o tom informoval v utorok. Medzimesačné aj medziročné tempo rastu slovenského stavebníctva však vo februári zaostalo za priemerom eurozóny aj celej únie. Oproti predchádzajúcemu mesiacu sa totiž slovenská stavebná výroba podľa údajov Eurostatu vo februári zväčšila iba o 0,3 % a v porovnaní s februárom minulého roka vzrástla o 1,7 %.

Najsilnejší medzimesačný rast stavebnej produkcie v rámci krajín EÚ, z ktorých boli údaje k dispozícii, dosiahli vo februári Slovinsko (11,9 %), Rumunsko (9,8 %) a Poľsko (7 %). Pokles stavebnej produkcie oproti januáru evidovali Španielsko (-0,9 %), Česko (-0,5 %) a Fínsko (-0,3 %). Medziročne vo februári najviac vzrástlo stavebné odvetvie Maďarska (48,1 %), Slovinska (40,3 %) a Poľska (15,1 %). Pokles sektora oproti februáru 2018 nastal v Španielsku (-4,7 %) a vo Francúzsku (-0,5 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy