Talianska vláda neplánuje meniť smerovanie ekonomiky

Taliansko zhoršilo prognózu rastu ekonomiky v tomto roku z 1 % na 0,2 %, ale vicepremiér Di Maio stále verí plánu vlády, ktorý znamená odmietnutie úsporných opatrení.

Talianska vláda nezmení smerovanie ekonomiky krajiny napriek obavám z rastúceho dlhu. Povedal to pre americkú televíznu stanicu CNBC taliansky vicepremiér Luigi Di Maio. Konštatoval, že stále verí plánu vlády, ktorý znamená odmietnutie úsporných opatrení. „Nezmeníme smerovanie. Sme na ceste k rastu a chceme naďalej zlepšovať taliansku produkciu v porovnaní s minulosťou,“ povedal podpredseda vlády.

Minulý týždeň talianska vláda zhoršila prognózu hospodárskeho rastu krajiny a počíta s posilnením ekonomiky v tomto roku o 0,2 %. Jej predošlá predikcia rátala s posilnením hospodárstva o 1 %. Krajina zároveň očakáva vyšší deficit v roku 2019, a to na úrovni 2,4 % hrubého domáceho produktu (HDP), čo porušuje záväzok voči Európskej komisii dodržať schodok rozpočtu tesne nad 2 percentami.

Luigi Di Maio však uviedol, že na snahu Talianska o zlepšenie ekonomiky sa treba pozerať v kontexte prebiehajúceho obchodného sporu medzi USA a Čínou, a tiež v kontexte zdĺhavého odchodu Británie z EÚ. „Keď sme predpovedali rast HDP o 1 %, Nemecko prognózovalo, že posilní o 1,9 %, teraz Nemecko bojuje o dosiahnutie ekonomického rastu na úrovni 0,5 %. Takže naše ciele sú pozitívne v porovnaní s inými európskymi krajinami,“ dodal taliansky vicepremiér.

Súvisiace články

Aktuálne správy