Británia je podľa EY napriek brexitu hlavnou destináciou investícií vo svete

Na prvú priečku sa krajina dostala prvýkrát v desaťročnej histórii prieskumu EY a predbehla USA, ktoré si prvenstvo udržiavali od roku 2014.

Veľká Británia napriek neistote súvisiacej s brexitom je podľa prieskumu poradenskej a účtovníckej firmy EY hlavnou destináciou investícií vo svete. Na prvú priečku sa dostala prvýkrát v desaťročnej histórii prieskumu EY a predbehla USA, ktoré si prvenstvo udržiavali od roku 2014. Pokles libry po referende z júna 2016, v ktorom Briti odhlasovali odchod z EÚ, viedol k tomu, že majetok v Británii zlacnel. Steve Krouskos, podpredseda EY, pritom poznamenáva, že Británia zároveň zostáva „otvoreným prostredím pre zahraničných investorov“.

Vzhľadom na veľké množstvo neistoty súvisiacej s budúcnosťou britskej ekonomiky, krajina v rebríčku zahraničných investícii z dielne EY najprv klesla a v októbri 2016 bola až na siedmej pozícii. V uplynulých rokoch sa však v Británii zrealizovalo množstvo významných investícií. Patrí k ním kúpa satelitnej televízie Sky spoločnosťou Comcast sa zhruba 30 mld. libier (GBP) a prevzatie firmy Costa Coffee spoločnosťou Coca-Cola za takmer 4 mld. GBP.

EY ďalej uviedla, že globálny záujem o fúzie a akvizície je na desaťročnom maxime, pričom 59 % firiem plánuje na budúci rok nejakú akvizíciu. Pred rokom to plánovalo iba 52 % firiem oslovených v prieskume EY. Toto zlepšenie protirečí spomaleniu globálnej ekonomiky. Steve Krouskos však uviedol, že nálada manažérov firiem je lepšia, ako naznačujú prognózy v oblasti ekonomického rastu.

Prieskum EY sa uskutočnil na vzorke 2 900 vysokopostavených manažérov zo 47 krajín počas februára až marca tohto roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy