Veľkonočný nákup potravín tento rok zdražie o 2,5 %

Vyplýva to zo zverejnených údajov Slovenského farmárskeho, družstva (SFD). Podľa prieskumu spoločnosti Billa sa Slováci stále držia veľkonočných tradícií.

Za tohtoročný veľkonočný nákup potravín zaplatia Slováci o niečo viac ako vlani. Vyplýva to zo zverejnených údajov Slovenského farmárskeho, družstva (SFD). Podľa odhadov a prepočtov SFD by Slovákov tohtoročný veľkonočný nákup potravín či ingrediencií na pečenie mohol vyjsť o 2,0 % až 2,5 % drahšie ako vlani. „Inými slovami, ak Slováci vlani zaplatili za takýto nákup 50 eur, tento rok ich vyjde na 51 eur až 51,3 eura, t. j. o 1 euro až 1,3 eura viac,“ uviedla analytička SFD Eva Sadovská. Slováci sa pritom počas Veľkej noci stále držia svojich tradícií, hoci niektoré zvyky preberajú už aj zo zahraničia. Ukázal to prieskum obchodného reťazca Billa.

Z tradičných veľkonočných potravín si podľa údajov SFD Slováci najviac oproti vlaňajšku priplatia za zeleninu, konkrétne za cibuľu (nárast takmer 110 %) a zemiaky (vyše 50 %). Naopak, lacnejšie ako vlani ich vyjdú jablká, a to o štvrtinu. Okrem spomínanej cibule a zemiakov zdraželi aj petržlen, kapusta biela, karotka, karfiol, ale aj paradajky, ktoré si na svoje konto pripísali cenový nárast o približne 25 %. O viac ako tretinu zdražel aj mak a hovädzie mäso predné s kosťou. Naopak, lacnejšie ako vlani sú momentálne viaceré druhy ovocia, okrem spomínaných jabĺk zlacneli aj hrozno, kiwi, citróny, banány a mandarínky. O desatinu lacnejší ako pred rokom je aj kryštálový cukor.

"Za zmienku stoja aj vajcia, nakoľko ich cena je aktuálne o vyše pätinu nižšia ako vlani. Vajcia pritom Slováci pred veľkonočnými sviatkami nekupujú iba za účelom konzumácie, ale aj za účelom skrášlenia si domácností, nakoľko maľované či akokoľvek inak vyzdobené kraslice neodmysliteľne k týmto sviatkom patria,“ dodala Sadovská.

Pestrejší a honosnejší jedálniček je neoddeliteľnou súčasťou každého sviatočného stola. Niektoré chute sa síce v čase menia, väčšina Slovákov sa však podľa prieskumu spoločnosti BILLA aj naďalej drží zvykov našich predkov. "Dva týždne pred začiatkom Veľkej noci patria medzi najnakupovanejšie potraviny maslo, kurča, kačica, šunky či údená bravčová krkovička. Nárast vnímame aj pri rôznych druhoch ovocia ako banány, hrozno a mandarínky. Pre tých menších rodičia nakupujú vajíčka a rôzne cukrovinky s veľkonočnou tematikou,“ informovala hovorkyňa spoločnosti BILLA Kvetoslava Kirchnerová.

"Vo všeobecnosti môžeme povedať, že počas tohto obdobia evidujeme nárast predaja ovocia a zeleniny, hlavne zemiakov, ktoré sú základom pre šaláty, cukroviniek, alkoholických a nealkoholických nápojov," dodala Kirchnerová.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy