MMF: Turecká centrálna banka musí byť úplne nezávislá

, CNBC Foto: SITA/AP

Líra stratila do konca roku 2018 voči doláru 36 percent svojej hodnoty. Moody´s očakáva, že turecká ekonomika sa v roku 2019 scvrkne o 2 %. Hospodársky a politický vývoj v Turecku už viac ako rok znepokojuje investorov.

Jednou z najneodkladnejších potrieb krajiny je zabezpečiť úplnú nezávislosť svojej centrálnej banky. Tvrdí to človek, ktorý počas recesie stál na čele výpomoci pre Grécko, Portugalsko, Island a Ukrajinu.

„Turecko čelí mnohým výzvam a jednou z nich je, že centrálna banka musí byť úplne nezávislá, aby mohla priebežne posudzovať a sprísňovať politiky, keď sa okolnosti menia na budúcnosť,“ povedal Poul Thomsen, riaditeľ Medzinárodného menového fondu pre Európu. „Takže vítame nárast, ktorý sme zaznamenali v úrokových sadzbách v posledných šiestich až siedmich mesiacoch, ale je dôležité, aby turecká centrálna banka mohla byť pri hodnotení menovej politiky navyše nezávislá od mnohých ďalších výziev fiškálnej politiky a bola viac transparentná.“

Ekonomika Turecka sa prepadla do recesie minulý rok. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podporoval udržanie úrokových sadzieb aj napriek rastúcej inflácii, ktorá v súčasnosti dosahuje viac ako 19 %. Investori sa obávajú, že bude pokračovať v presadzovaní populistickej menovej politiky aj po tom, čo jeho strana minulý mesiac zažila bezprecedentnú porážku v komunálnych voľbách, ktorej výsledky stále spochybňuje.

Vládne zasahovania do nezávislosti centrálnych bánk, nadmerné zadlženie bankového sektora, veľký deficit bežného účtu či diplomatické spiknutie s americkým investorom a únik kapitálu. To všetko sa podpísalo pod oslabenie tureckej líry, do konca roku 2018 voči doláru prišla o 36 percent svojej hodnoty. Úsilie tureckej centrálnej banky, ktoré hlboko siaha do svojich rezerv, aby podporila líru, nepomáha, pretože mena predvádza najhorší výkon spomedzi rozvíjajúcich sa trhov.

Inflácia a nezamestnanosť sú na dvojcifernom čísle, pričom sa očakáva ďalší rast nezamestnanosti v dôsledku pomalšieho hospodárskeho rastu. Moody´s očakáva, že turecké hospodárstvo sa v roku 2019 zmenší o 2 %.

Thomsen poprel akékoľvek rozhovory s Tureckom o potenciálnom programe MMF. „Neexistuje žiadna diskusia o programe medzi Tureckom a Medzinárodným menovým fondom, nič také,“ povedal v reakcii na časté špekulácie investorov a analytikov. "Máme normálny pravidelný kontakt v kontexte nášho dohľadu."

Súvisiace články

Aktuálne správy