Ázijské trhy v pondelok rástli, pribúdajú signály dohody medzi USA a Čínou

Zástupcovia USA aj Číny potvrdili významný pokrok v rokovaniach, dohoda o ukončení obchodných sporov má byť blízko.

Ázijské trhy v pondelok väčšinou rástli vďaka signálom, že USA a Čína sa po mesiacoch vyjednávaní priblížili k obchodnej dohode. Zložený šanghajský index posilnil o 0,6 % na 3 207,87 bodu, hlavný tokijský index Nikkei 225 o 1,4 % na 22 169,11 bodu, juhokórejský Kospi o 0,4 % na 2 242,88 bodu a hongkonský index Hang Seng stúpol o 0,3 % na 29 986,22 bodu.

Americký minister financií Steven Mnuchin v sobotu pred novinármi uviedol, že Čína a USA sú bližšie k obchodnej dohode. Zástupcovia oboch krajín minulý týždeň viedli telefonické diskusie, vďaka ktorým možno nebude potrebné, aby sa pred oficiálnymi rokovaniami o návrhu dohody konali ešte ďalšie osobné stretnutia, poznamenal v rámci jarného zasadnutia Medzinárodného menového fondu (MMF) a Svetovej banky (SB) vo Washingtone. Časový plán pre dokončenie rokovaní americký minister neuviedol.

Návrh čínsko-americkej obchodnej dohody má podľa Mnuchina sedem častí a obom zúčastneným stranám umožňuje vytvorenie orgánov, ktoré budú dohliadať na jej plnenie. To povzbudilo nádeje, že ukončenie komplexného sporu medzi dvoma najväčšími svetovými ekonomikami je na dosah. Optimizmus už skôr vyjadril aj hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Lu Kang, podľa ktorého rozhovory napredujú a priniesli „nový významný pokrok“.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy