Skromný človek: Putinov majetok podľa Kremľa

, QZ Foto: SITA/AP

Z ostatného zverejnenia finančných informácií Vladimíra Putina na internetovej stránke Kremľa vyplýva, že ruský prezident zarobil v roku 2018 zhruba 135 000 dolárov zo svojho oficiálneho platu, vojenského dôchodku, úrokov z úspor a investičných nástrojov.

Putin podľa správy vlastní byt s rozlohou 77 štvorcových metrov v Petrohrade s garážou, ale aj byt s garážou v Moskve (153,7 štvorcov). Tvrdí, že má dve limuzíny Volga GAZ M21 (v rozpätí 14 až 16 000 dolárov na eBay), ako aj Ladu Nivu (ktorá začína na úrovni okolo 6 800 USD ako nové vozidlo) a retro príves so stanom Skif.

Putinovo údajné skutočné čisté imanie prevyšuje oficiálne čísla. Generálny riaditeľ spoločnosti Hermitage Capital Management Bill Browder, kritik Putina, povedal v roku 2017 Senátnemu súdnemu výboru, že Putin je „jedným z najbohatších mužov na svete“. "Odhadujem, že nazhromaždil 200 miliárd dolárov počas 17 rokov pri moci," povedal Browder.

Medzinárodné konzorcium investigatívnych novinárov, ruský denník Novaja Gazeta a projekt Organized Crime and Corruption Reporting oznámili, že veľká časť Putinovho bohatstva, vrátane veľkých podielov v štátom kontrolovanom plynovom gigante Gazprom a ďalších firmách, je písaná na jeho blízkych spolupracovníkov a rodinných príslušníkov. "Vezme si to, čo chce," povedala americká politička Karen Dawisha pre medzinárodné konzorcium investigatívnych novinárov. „Keď ste prezidentom Ruska, nepotrebujete písomnú zmluvu. Vy ste zákon.“

Ruský prezident je známy svojou impozantnou zbierkou luxusných hodiniek. "Zdá sa, že Putin už šesť rokov nejedol ani nepil, aby získal túto zbierku," napísal bývalý vicepremiér a opozičný líder Boris Nemcov vo svojom blogu v roku 2012. Na ruke Putine už videli hodinky Patek Philippe Perpetual Calendar za 60 000 dolárov, Blancpain Leman Aqua Lung Grande Date za 10500 dolárov, aj platinové A. Lange & Söhne Tourbograph za 500 000 USD.

Príjmy Ruska na obyvateľa dosiahli v roku 2017 tesne pod 25 000 USD, čo je podľa údajov Svetovej banky zatiaľ najaktuálnejší dostupný údaj.

Súvisiace články

Aktuálne správy