Spoločnosť MOL vyplatí na dividendách 107 mld. HUF

Celkové dividendy na akciu za finančný rok 2018 by mali dosiahnuť približne 142,5 HUF.

Spoločnosť MOL vyplatí dividendy vo výške 107 mld. forintov (HUF). Rozhodlo o tom jej valné zhromaždenie. Ako ďalej uviedla skupina MOL v tlačovej správe, ide o významný nárast v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Skupina MOL očakáva, že základná dividenda vzrastie o 11,8 % na približne 95 HUF na akciu z minuloročných 85 HUF na akciu. Rovnako ako vlani, akcionári schválili špeciálne dividendy, ktoré predstavenstvo navrhlo na základe silného cash flow v roku 2018. Spolu so špeciálnymi dividendami, ktoré predstavujú 50-percentné navýšenie o 47,5 HUF na akciu, sa očakáva, že celkové dividendy na akciu dosiahnu za finančný rok 2018 približne 142,5 HUF.

V roku 2018 skupina MOL navýšila zisk pred zdanením, úrokmi a odpismi (EBITDA) o 10 % na 2,69 mld. USD a prekonala tak svoj zvýšený cieľ. Divízie Upstream a Služby zákazníkom podľa skupiny MOL aj naďalej významne zlepšovali svoje výsledky, zatiaľ čo silný vnútorný výkon divízie Downstream čiastočne kompenzoval slabnúce marže.

“Investovali sme do nového podnikania a nových technológií, ktoré pripravia pôdu pre našu budúcu transformáciu a rast, keďže sa predstavenstvo a manažment zameriavajú na dlhodobé úsilie transformovať podnikanie a zároveň zabezpečiť spoľahlivé prevádzkové a finančné výsledky,” uviedol predseda predstavenstva skupiny MOL Zsolt Hernádi.

Valné zhromaždenie schválilo tiež návrh predstavenstva na znovuzvolenie Sándora Csányiho, Anthonyho Radeva a Jánosa Martonyiho a zvolenie Talala Al Awfiho za členov predstavenstva. Ďalej bola Anett Pandurics zvolená za členku dozornej rady a výboru pre audit. Akcionári tiež odobrili správu predstavenstva o hospodárení za rok 2018 a konsolidovanú účtovnú závierku.

Skupina MOL Group je integrovaná medzinárodná firma, aktívna v ropnom a plynárenskom priemysle so sídlom v Budapešti. Je prítomná vo viac ako 30 krajinách, zamestnáva vyše 26 000 ľudí. Jej portfólio pokrýva rôznorodé činnosti v segmente ropy a zemného plynu v 13 krajinách a v 8 krajinách spoločnosť vykonáva aj výrobné aktivity. Spoločnosť MOL Group prevádzkuje štyri rafinérie a dva petrochemické závody v rámci svojho integrovaného dodávateľského reťazca v Maďarsku, Chorvátsku a na Slovensku; navyše je vlastníkom siete takmer 2 000 čerpacích staníc v deviatich krajinách strednej a juhovýchodnej Európy.

Súvisiace články

Aktuálne správy