Vrcholia prípravy na technologický festival IXPO

Na bratislavskom Tyršovom nábreží rastie obrovský stan, ktorý bude hostiť technologický festival IXPO pre celú rodinu. Okrem prehliadky technológií globálnych lídrov prinesie aj zastúpenie domácich vývojárov, odborníkov a firiem. Nový koncept technologického podujatia pre nielen odbornú, ale aj širokú verejnosť si kladie za cieľ zapísať Slovensko na mapu digitálne sa transformujúcej Európy.
„Technologický pokrok sa dostal do bodu, keď môže byť pre bežného človeka príliš abstraktný a neuchopiteľný. IXPO aj preto nechce byť iba bežnou konferenciou či výstavou, ale festivalom, ktorý sprístupní najnovšie technológie svetoznámych značiek širokej verejnosti,“ povedal vo štvrtok na stretnutí s médiami organizátor festivalu Matej Drlička z Viva Events.
Mnohé technológie vystavené na IXPO budú mať na Slovensku svoju premiéru. Národné osvetové centrum v spolupráci so Slovenským národným múzeom uvedie projekt Slovakiana – zdigitalizované kultúrne dedičstvo, Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu predstaví plány SR v oblasti autonómnej mobility a odohrá sa tu aj slovenská premiéra modelu elektrického auta či elektrických motoriek.
Vďaka virtuálnej realite sa návštevníci budú môcť zoznámiť s plánom najväčšieho slovenského mrakodrapu, ktorý je zároveň jedným z najväčších developerských projektov v Európe či sa prejsť po galérii Andyho Warhola. Milovníci umelej inteligencie a robotiky si zasa môžu bližšie obzrieť ako viaceré priemyselné, tak aj humanoidné roboty.
K odborným garantom podujatia patrí Slovenská technická univerzita, zastúpenie bude mať aj Slovenská akadémia vied (SAV), ktorá chce verejnosť bližšie zoznámiť so svojou vedeckou činnosťou. „SAV, ako najväčšia vedecká inštitúcia na Slovensku, je za uplynulé roky v našej spoločnosti zároveň najdôveryhodnejšou. IXPO je pre nás skvelou príležitosťou, ako dostať vedu čo najbližšie k tým, pre ktorých ju robíme,“ povedal predseda SAV Pavol Šajgalík.
Hoci nejde o klasickú konferenciu, jedným z hlavných ťahákov podujatia budú aj spíkri. Na šiestich pódiách, z ktorých každé je zamerané na inú cieľovú skupinu, sa tak vystriedajú osobnosti z oblastí IoT, robotiky, vzdelávania, zdravotníctva, financií, telekomunikácií, automotive, smart cities, ale aj literatúry, umenia, kreatívneho priemyslu i gamingu.
Podujatie sa uskutoční v termíne od 26. do 28. apríla.

Súvisiace články

Aktuálne správy