Rast cien domov a bytov v eurozóne sa vo 4. kvartáli 2018 spomalil

Ceny domov a bytov v eurozóne zaznamenali v poslednom štvrťroku minulého roka mierne spomalenie tempa rastu. Ukázali to vo štvrtok zverejnené predbežné údaje štatistického úradu Európskej únie Eurostat.
Ceny nehnuteľností na bývanie sa vo 4. štvrťroku minulého roka zvýšili medziročne o 4,2 %, zatiaľ čo v 3. kvartáli dosiahol medziročný rast 4,3 %. Za 3. štvrťrok sa tak tempo rastu udržalo na stabilnej úrovni, keď rovnaký rast dosiahli ceny domov a bytov v eurozóne aj v 2. štvrťroku. V 1. kvartáli sa ceny nehnuteľností zvýšili o 4,5 %.
V prípade štyroch najväčších ekonomík najviac vzrástli ceny domov a bytov v Španielsku, o 6,7 %, v porovnaní s medziročným vývojom v predchádzajúcom kvartáli sa však tempo rastu spomalilo (7,2 % v 3. štvrťroku). Spomalenie rastu zaznamenali aj ceny domov/bytov v Nemecku, kde ich rast dosiahol 4,6 % (5,1 % v 3. štvrťroku).
Vo Francúzsku sa ceny zvýšili o 3,2 %, pričom toto tempo rastu predstavuje zrýchlenie. Naopak, v Taliansku pokračovali v poklese, pričom vo 4. štvrťroku minulého roka klesli o 0,6 %.
Rovnaké tempo rastu vo 4. štvrťroku ako v eurozóne, teda na úrovni 4,2 %, zaznamenali ceny obytných nehnuteľností aj v širšej Európskej únii. Aj v tomto prípade sa rast spomalil zo 4,3 % v 3. štvrťroku.
Čo sa týka medzikvartálneho rastu, v EÚ sa ceny domov a bytov zvýšili o 0,6 % a v eurozóne o 0,7 %. Oproti vývoju v 3. kvartáli znamenajú najnovšie údaje za eurozónu aj EÚ spomalenie rastu cien zhruba na polovicu. V 3. štvrťroku rástli ceny domov a bytov v krajinách s jednotnou menou medzikvartálne o 1,5 % a rovnakým tempom rástli aj v prípade EÚ.
Spomedzi členských krajín EÚ, pri ktorých sú údaje k dispozícii, dosiahli vo 4. kvartáli najvyšší medziročný rast cien domov a bytov v Slovinsku (18,2 %), ďalej v Lotyšsku (11,8 %) a Česku (9,9 %). Na Slovensku sa ceny domov a bytov zvýšili medziročne o 6,8 %.
Oproti 3. štvrťroku sa ceny nehnuteľností najviac zvýšili opäť v Slovinsku (6,5 %), Lotyšsku (4,3 %), a potom na Malte (3,8 %). Naopak, v Dánsku, Belgicku, Británii, vo Švédsku, Francúzsku a v Taliansku zaznamenali pokles. V prípade Slovenska rast cien dosiahol 2,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy