Obávam sa najdrahšej predvolebnej kampane, povedal Kiska po Kažimírovej demisii

Premiér Peter Pellegrini chce o návrhoch koaličných strán, ktoré môžu mať výrazný dopad na rozpočet, rokovať sám ešte pred nástupom nového ministra financií. Tvrdí, že priestor na kompromis existuje.

Predseda vlády Peter Pellegrini by mal byť pri výbere nového ministra financií náročný. Povedal to vo štvrtok prezident Andrej Kiska po tom, čo prijal od budúceho guvernéra centrálnej banky Petra Kažimíra demisiu na post šéfa rezortu financií a zároveň jeho dočasným vedením poveril premiéra Pellegriniho. Odchádzajúcemu ministrovi poďakoval za výsledky, ktoré na ministerstve, vrátane vyrovnaného rozpočtu, dosiahol. Dôležité však podľa neho bude tieto výsledky potvrdiť. „Mám veľkú obavu v súvislosti s blížiacimi sa voľbami, že môžeme byť svedkami najdrahšej predvolebnej kampane,“ vyhlásil prezident.

Vládni predstavitelia by však podľa prezidenta mali byť práve v období, keď pribúdajú signály o možnom zhoršovaní ekonomického prostredia, ostražití. „Musíme byť opatrní. Apelujem na Vás, aby ste pri výbere nového ministra viedli s ním veľmi hlbokú diskusiu o tom, aby to, čo sa Petrovi Kažimírovi podarilo dosiahnuť, teda vyrovnaný rozpočet, sme neprejedli a neprepili,“ odkázal Andrej Kiska premiérovi.

Predseda vlády Peter Pellegrini chce ale koaličné rokovania o návrhoch, ktoré sa môžu výrazne dotýkať rozpočtu, zobrať na seba. Tvrdí, že počas svojho krátkeho pôsobenia na rezorte financií sa pokúsi vyrokovať kompromisy. „Jedna vec sú návrhy a druhá vec sú parametre tých návrhov a tu si myslím, že existuje aj odborný aj iný priestor na to, aby sme ich vyladili tak, aby boli na prospech a aby to bolo čo najmenej devastačné pre verejné financie,“ povedal vo štvrtok v Prezidentskom paláci.

Udržanie solídnych parametrov verejných financií po tohtoročnom očakávanom vyrovnanom hospodárení aj do budúcnosti je dosiahnuteľné aj podľa odchádzajúceho ministra Petra Kažimíra. „V rámci mojich rozlúčkových stretnutí tento týždeň aj s Andrejom Dankom, aj s Bélom Bugárom to vidím celkom dobre. Myslím si, že kompromis je dosiahnuteľný,“ dodal budúci guvernér Národnej banky Slovenska.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy