Majitelia účtov Yahoo by mali pre únik dát dostať odškodné prevyšujúce 117 miliónov dolárov

Ak sa urovnanie schváli, jeho výška sa môže stať doteraz najväčšou sumou vyplatenou pre krádež dát.

Takmer 200 milióv ľudí, ktorým v rokoch 2013 a 2014 unikli citlivé informácie z ich účtov Yahoo, má dostať odškodnenie v celkovej sume 117,5 mil. USD. Ide o výsledok dohody revidujúcej urovnanie z októbra minulého roka, ktoré okresná sudkyňa Lucy Kohová v San José v Kalifornii odmietla. Vtedajšia dohoda rátala s odškodnením v sume 50 mil. USD, ale sudkyňa výpočty spochybnila.

Odškodné uhradí terajší majiteľ Yahoo, spoločnosť Verizon, a firma Altaba, ktorá je nasledovníkom Yahoo vlastniacim podiel v čínskej internetovej spoločnosti Alibaba Group. Ak sa urovnanie schváli, jeho výška 117,5 mil. USD sa môže stať doteraz najväčšou sumou vyplatenou pre krádež dát.

Spoločnosť Verizon v rámci dohody sľúbila, že bude pokračovať vo zvyšovaní bezpečnosti, ktoré zaviedla už po prevzatí Yahoo. Divízia Verizonu, do ktorej patrí Yahoo, má na bezpečnosť v rokoch 2018 až 2022 vynakladať v priemere zhruba 81 mil. USD ročne. Spoločnosť Yahoo v rokoch 2013 až 2016, keď bola ešte samostatnou spoločnosťou, na bezpečnosť dávala ročne v priemere 15 mil. USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy