Americká centrálna banka tento rok neplánuje zvyšovanie sadzieb

Väčšina predstaviteľov americkej centrálnej banky sa na marcovom zasadnutí zhodla, že podmienky v ekonomike si nevyžadujú zvyšovanie úrokových sadzieb, svoj názor môžu zmeniť na základe aktualizovaných dát.

Americká centrálna banka (Fed) vzhľadom na podmienky v ekonomike ponechá svoju základnú úrokovú sadzbu do konca tohto roka pravdepodobne bez zmeny. Podľa protokolu z marcového zasadnutia, ktorý zverejnil Fed v stredu, sa na tom zhodla väčšina tvorcov menovej politiky v USA.

Niekoľko predstaviteľov Federálneho rezervného systému však signalizovalo, že svoj postoj môžu zmeniť na základe aktualizovaných ekonomických dát. K zníženiu sadzieb by tak mohlo prispieť spomalenie hospodárskeho rastu alebo znížené inflačné očakávania, kým rýchlejší rast ekonomiky a cien by naopak hovoril v prospech ďalšieho zvyšovania úrokov.

Federálny rezervný systém ponechal 20. marca základnú sadzbu bez zmeny a konštatoval, že počas tohto roka uz nepočíta s jej zvyšovaním. Podľa skoršieho plánu Fedu sa mali úroky v aktuálnom roku posunúť smerom nahor spolu dvakrát.

Súvisiace články

Aktuálne správy