Rast spotrebiteľských aj výrobných cien v Číne sa v marci zrýchlil

Rast spotrebiteľských aj výrobných cien v Číne sa minulý mesiac zrýchlil. Motorom ich rastu bolo výrazné zdraženie zeleniny a bravčového mäsa a vyššie ceny ropy. To je ďalší signál, že čínska ekonomika sa po nedávnom spomalení už možno začína stabilizovať.
Zvýšenie inflácie v marci zastavilo doterajší trend spomaľovania spotrebiteľských cien od konca minulého roka a v prípade cien výrobcov od vlaňajšieho leta.
Národný štatistický úrad v Pekingu vo štvrtok oznámil, že index spotrebiteľských cien v krajine v marci vzrástol medziročne o 2,3 % po februárovom zvýšení o 1,5 %.
A index výrobných cien stúpol v marci oproti predchádzajúcemu roku o 0,4 %, zatiaľ čo vo februári vzrástol len veľmi mierne, a to o 0,1 %.
Tieto výsledky sú v súlade s prognózami ekonómov. Podľa niektorých z nich zrýchlenie oboch cien naznačuje, že čínska ekonomika sa už zotavuje z vlaňajšieho poklesu.
Motorom rastu spotrebiteľských cien bolo najmä prudké zdraženie zeleniny po chladnom daždivom počasí. A tiež opätovné zvýšenie cien bravčového mäsa v dôsledku prerušenia dodávok pre africký mor ošípaných, ktorý prinútil poľnohospodárov usmrtiť státisíce ošípaných. Ceny bravčového mäsa sa v marci zvýšili medziročne o 5,1 % a ceny čerstvej zeleniny o 16,2 %.
Rast výrobných cien v marci potiahli najmä ceny ropy. Vyššie ceny hotových produktov môžu zmierniť tlak na niektoré priemyselné spoločnosti, ktorých zisky v posledných mesiacoch oslabilo zníženie cien ich produktov. A redukcia cien negatívne ovplyvnila aktivitu v mnohých čínskych továrňach, upozornili ekonómovia, podľa ktorých to vyvíjalo tlak na investície, spotrebu a zamestnanosť v krajine.

Súvisiace články

Aktuálne správy