Riziká pre svetový finančný systém vzrástli, nie je vylúčený ani ďalší rast

Riziká pre globálny finančný systém sa za ostatných šesť mesiacov zvýšili a je možný aj ďalší rast, a to v prípade chaotického odchodu Británie z Európskej únie či eskalácie obchodných sporov medzi Čínou a USA. Uviedol to v stredu v najnovšej správe o globálnej finančnej stabilite Medzinárodný menový fond (MMF).
MMF, ktorého jarné zasadnutie spolu so Svetovou bankou sa uskutoční od 12. do 14. apríla, upozornil, že rast svetovej ekonomiky sa spomaľuje a prípadné prudké oslabenie ekonomickej aktivity by malo ďalekosiahle dôsledky. Dodal, že v súčasnom období spomaľujúceho sa rastu je potrebný „správny mix politických rozhodnutí, ktorý na jednej strane udrží ekonomiku v raste a na druhej výkyvy na trhu pod kontrolou“.
Zároveň poukázal na riziká rastúceho vládneho a korporátneho dlhu. Upozornil najmä na Spojené štáty, kde pomer firemného dlhu k hrubému domácemu produktu dosiahol rekordnú úroveň.
Čo sa týka odchodu Británie z Európskej únie, MMF uviedol, že obchodovanie na britskom trhu a na trhu kontinentálnej Európy je zatiaľ stabilné. Varoval však, že v prípade predlžovania súčasného patového stavu, „môže dôjsť k otrasom na finančných trhoch, k zhoršeniu dôvery investorov, čo sa negatívne odrazí na budúcich firemných investíciách“. Podobné riziká hrozia aj v prípade neúspechu v rokovaniach o obchodnej dohode medzi USA a Čínou.
Vzhľadom na viaceré riziká MMF vyzval krajiny na proaktívne kroky vrátane obmedzenia objemu rizikových úverov či zvýšenia bankových rezerv. V eurozóne je potrebné znížiť objem vládneho dlhu a Čína by zasa mala pokračovať v boji proti problematickému „tieňovému bankovníctvu“ zo strany nebankových štruktúr.

Súvisiace články

Aktuálne správy