Hospodárstvo eurozóny podľa šéfa ECB brzdia obchodné spory

Európska centrálna banka potvrdila svoje úrokové sadzby a nastavenie stimulačných opatrení na nezmenenej úrovni.

Ekonomiku eurozóny podľa šéfa Európskej centrálnej banky (ECB) Maria Draghiho brzdia globálne negatívne vplyvy, hoci ju naďalej podporujú rastúce mzdy. Na tlačovej konferencii po stredajšom zasadaní banky Draghi povedal, že globálne nepriaznivé vplyvy „naďalej zaťažujú vývoj rastu eurozóny“.

Patria k ním hrozby silnejšieho protekcionizmu, ktorý by mohol narušiť obchod. USA a Čína medzi sebou vedú obchodnú vojnu, ktorá poškodzuje Európu, a americká vláda tento týždeň uviedla, že uvažuje o uvalení ciel na európske tovary v hodnote 11 mld. USD. K negatívnym vplyvom však podľa Draghiho patria aj turbulencie v nových trhových ekonomikách.

ECB potvrdila svoje úrokové sadzby a nastavenie stimulačných opatrení na nezmenenej úrovni. Niekoľko opatrení na pomoc ekonomike banka prijala na zasadaní 7. marca. Patrí k ním posunutie najskoršieho možného termínu zvýšenia úrokov na koniec tohto roka a prísľub nových lacných úverov pre banky, aby zvýšila ich schopnosť poskytovať pôžičky firmám. Časť analytikov sa domnieva, že Európska centrálna banka by mohla posunúť najskorší možný termín rastu úrokov až na obdobie budúceho roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy