Biznis úver: Oplatí sa, ak riešite niektorú z týchto situácií

, PR článok

Každý, komu sa podarí vybudovať stabilnú firmu, zažíva pocit obrovského zadosťučinenia za všetku snahu a odriekanie v začiatkoch, ktoré prináša výsledky. Stále sa však môže stať, že finančná injekcia príde nanajvýš vhod.

Jedným zo spôsobov, ako do firmy rýchlo a pomere lacno “naliať” potrebnú hotovosť je podnikateľský úver. Toto sú situácie, kedy návšteva banky určite stojí za zváženie.

Rozširovanie výroby
Objednávky pribúdajú, stroje idú naplno a firma sa postupne blíži k hranici svojich produkčných kapacít. Nové stroje aj obsluha potrebujú viac miesta. Pre niekoho splnený sen, avšak ďalší rast vyžaduje “skokovú” investíciu. Pri takomto, alebo podobnom scenári je podnikateľský úver rozumným krokom. Financovať všetko z "vlastného vrecka” by mohlo ohroziť likviditu firmy.

Podobný prípad je aj nákup inventáru. Často sú to veci také, samozrejmé, že človek ľahko zabudne, koľko peňazí stojí zabezpečenie slušných pracovných podmienok.

Nový tím zamestnancov
S rastom väčšinou prichádza aj rozširovanie nábor nového personálu. Ak sa vám podarí nájsť dostatočne rýchlo šikovných ľudí, je to polovica úspechu. Druhá polovica je v tom, že ich budete môcť každý mesiac zaplatiť. Môže totiž nejaký čas trvať, kým sa zaškolia a začnú firme prinášať peniaze, prípadne kým prídu peniaze za veľkú zákazku, kvôli ktorej boli prijatí. Prístup k finančnej rezerve v podobe biznis úveru je preto lacným spôsobom, ako predísť problémom s cash flow.

Preklenutie náročnejších období
Čakanie na úhrady od klientov, povinnosť zaplatiť DPH či slabšia sezóna môžu spôsobiť výpadok vo financiách. Biznis úver je jedným z nástrojov, vďaka ktorému firmu viete udržať v chode aj keď sa prítok peňazí spomalí, prípadne môžete urobiť potrebné investície, aby ste mohli do hlavnej sezóny vkročiť pripravení na 100%.

Výnimočná investičná príležitosť
Môže sa zdať, že biznis úver sa oplatí iba vtedy, ak firma potrebuje viac peňazí ako má práve k dispozícii. Nie vždy je to tak. Ak sa napríklad naskytne príležitosť, ktorej výnos môže výrazne prevýšiť náklady na úver, v tom prípade sa určite oplatí obrátiť sa na banku. Zatiaľ čo pomerne lacnými peniazmi z úveru určitý čas utiahnete bežný chod podniku, vlastné peniaze môžete zhodnotiť inde.

Financovanie je pre úspech firmy kľúčové. Často však rozhoduje aj načasovanie. Niekedy totiž nestačí byť druhý. 

Napredujte v podnikaní s biznis úvermi od Tatra banky. Je to úveriteľné!

Súvisiace články

Aktuálne správy