Prezident podpísal novelu stavebného zákona, tá rieši budovy ústavných činiteľov

Prezident SR Andrej Kiska podpísal novelu stavebného zákona z dielne trojice poslancov koaličného Smeru-SD Jaroslava Bašku, Dušana Bublavého a Petra Šucu. Objekty slúžiace na plnenie úloh troch najvyšších ústavných činiteľov Slovenskej republiky podľa nej budú považované za stavby pre bezpečnosť štátu.
Podľa predkladateľov vzhľadom na skutočnosť, že v objektoch slúžiacich na plnenie úloh prezidenta, predsedu Národnej rady (NR) SR a premiéra je nevyhnutné dodržiavať prísne režimové opatrenia, je vhodné, aby aj pri stavebných konaniach boli dodržiavané osobitné opatrenia. Zahrnutím týchto budov pod pojem „stavby pre bezpečnosť štátu“ sa docieli, že pôsobnosť stavebného úradu na tieto stavby bude vykonávať ministerstvo vnútra.
Súčasný stavebný zákon hovorí, že za stavby pre bezpečnosť štátu sa považujú objekty v správe, nájme alebo vo výpožičke ministerstva vnútra, Slovenskej informačnej služby a Národného bezpečnostného úradu užívané na služobné účely. Patria sem aj stavby, ktoré sú v správe, nájme alebo vo výpožičke rozpočtových organizácií alebo príspevkových organizácií, akciových spoločností a štátnych podnikov v zakladateľskej alebo v zriaďovateľskej pôsobnosti týchto orgánov.

Súvisiace články

Aktuálne správy