Rast spotrebiteľských cien v ČR sa v marci zrýchlil

Tempo rastu spotrebiteľských cien v Českej republike sa v marci zrýchlilo. Prispelo k tomu najmä zdraženie nákladov na bývanie. Informoval o tom v stredu Český štatistický úrad (ČSÚ).
Konkrétne, index spotrebiteľských cien v susednej krajine sa v marci zvýšil oproti februáru o 0,2 %. A medziročne sa jeho rast zrýchlil o 0,3 percentuálneho bodu na 3 %. To bol najstrmší medziročný nárast cien tovarov a služieb od októbra 2012.
Štatistiky ďalej ukázali, že v medzimesačnom porovnaní stúpli v marci ceny elektriny v Česku o 2,7 %. Aj ceny pohonných látok a olejov sa po štyroch mesiacoch poklesu v marci vrátili k rastu a zvýšili sa o 1,1 %.
Čo sa týka nápojov a potravín, ceny vína vzrástli medzimesačne o 3,7 %, piva o 1,2 % a liehovín o 0,8 %. A ceny pekárenských výrobkov a obilnín stúpli o 1,1 %, zemiakov o 5,6 % a ovocia o 1,4 %.
Ceny rekreácie a kultúry naopak klesli o 8,8 % v dôsledku končiacej zimnej sezóny. Z potravín boli nižšie najmä ceny zeleniny o 2,2 %, mäsa o 0,4 % a polotučného trvanlivého mlieka o 3,4 %.
Celkovo sa ceny tovarov v Česku v marci medzimesačne zvýšili o 0,6 %, zatiaľ čo ceny služieb klesli o 0,3 %.
Medziročne vzrástli spotrebiteľské ceny v marci o 3 % po februárovom zvýšení o 2,7 %. Pod ich zrýchlenie sa podpísal nárast cien potravín a nealkoholických nápojov o 1,9 %. A tiež zdraženie elektriny o 11,9 %, tuhých palív o 1,5 %, tepla a teplej vody o 4,5 %. Čo sa týka dopravy — stúpli ceny pohonných látok a olejov o 2,1 %.
Súhrnne ceny tovarov vzrástli v marci medziročne o 2,6 % a ceny služieb o 3,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy