Deloitte: Osem klubov, celkové výnosy 3,5 miliardy eur

, Deloitte Foto: SITA/AP

Podľa analýzy Deloitte Sport Group dosiahlo posledných osem klubov v Lige majstrov UEFA v sezóne 2017/18 celkové výnosy vo výške 3,5 miliardy EUR. Poukazuje na dôsledky, ktoré môžu mať dobré výkony v tejto súťaži UEFA na financie klubov.

Výnimočným zápasom tohtoročného žrebu je zápas klubov FC Barcelona a Manchester United, ktoré sa umiestnili na druhom a treťom mieste v tohtoročnom rebríčku Money League. V sezóne 2017/18 dosiahli spoločné výnosy týchto dvoch klubov takmer 1,4 miliardy EUR, čo je najviac v histórii súťaže UEFA.

Prvýkrát od sezóny 2008/09 sa do štvrťfinále prebojovali štyri anglické tímy Manchester United, Manchester City, Liverpool a Tottenham Hotspur (Premier League), na ktoré pripadá 63 % celkových výnosov štvrťfinalistov (2,2 miliardy eur). Súboj klubov Premier League Manchester City a Tottenham Hotspur dosiahne spoločné výnosy vo výške 1 miliardy EUR. Úspešné pôsobenie Spurs v Lige majstrov môže zlepšiť jeho súčasné desiate miesto, čo je doterajšie najlepšie postavenie klubu v rebríčku Money League.

„Real Madrid dosiahol v minulej sezóne najvyššie výnosy medzi futbalovými klubmi na svete a v posledných rokoch dominoval Lige majstrov. Vyradenie Realu z tohtoročnej Ligy majstrov pred štvrťfinále však poskytuje Barcelone a United výbornú príležitosť, aby zmenšili finančnú medzeru na najvyšších priečkach budúcoročného rebríčka Money League,“ uviedol Dan Jones, partner Deloitte Sports Group

Účasť a postup v Lige majstrov prináša významné výnosy z odmien od UEFA a výnosov v deň zápasu. Dlhodobé úspechy na ihrisku sa tiež pravdepodobne premietnu do priebežného rastu komerčných výnosov. Rok 2019 je prvý rok s novými vysielacími zmluvami a novým mechanizmom odmeňovania UEFA.

„Štvrťfinalisti už získali minimálnu odmenu od UEFA vo výške viac ako 60 mil. EUR a tím, ktorý zdvihne víťaznú trofej, a možno aj ďalšie tímy, získajú viac ako 100 mil. EUR len z týchto odmien,“ doplnil Jones

Z analýzy spoločnosti Deloitte tiež vyplýva, že v zápase Európskej ligy medzi Arsenalom a Neapolom predstavujú spoločné výnosy klubov 622 mil. EUR, čo je viac ako pri dvoch zápasoch štvrťfinále Ligy majstrov, Liverpool proti Portu (619,5 mil. EUR) a Juventus proti Ajaxu (486,8 mil. EUR). Porto nikdy nebolo v prvej dvadsiatke rebríčka Money League, zatiaľ čo Ajax sa v rebríčku umiestnil len raz v sezóne 1996/97, keď sa prebojoval do semifinále Ligy majstrov.

„Porto a Ajax sa dostali do štvrťfinále Ligy majstrov napriek tomu, že sa neumiestnili v tohtoročnej prvej tridsiatke rebríčka Football Money League, čo dokazuje, že úspech na ihrisku, našťastie, nezávisí len od peňazí,“ vysvetlil Sam Boor, senior manažér Deloitte Sports Group.

Súvisiace články

Aktuálne správy